A házhozszállításban bízhatnak a nógrádi vendéglátósok

A koronavírus miatti vészhelyzet az első perctől éreztette hatását a vendéglátásban. Március 28-tól az üzletben csak az ott dolgozók tartózkodhatnak, kivéve az elvitelre alkalmas ételek kiadását és szállítását. Most már addig se.

Kakuk Klaudia

Házhoz viszik a rendelést az egyik salgótarjáni üzletből. A vendéglátósok abban bíznak, nem tart sokáig a bizonytalanság

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

Szűkebb hazánk vendéglátósai az első perctől érzik a koronavírus-járvány hatásait. Egyes helyek határozatlan időre bezártak, mások még kitartanak csökkentett nyitvatartás mellett, de akad, amelyik többletszolgáltatással próbálja átvészelni a nehéz időket.

Házhoz viszik a rendelést az egyik salgótarjáni üzletből. A vendéglátósok abban bíznak, nem tart sokáig a bizonytalanság
Fotó: H.M. / NMH

A salgótarjáni Lieszkovszky Gábor úgy véli, az egészség mindennél fontosabb, így az elsők között tett lakatot a város egyik közkedvelt szórakozóhelyének kapujára. Rendezvényszervezői tevékenységét is felfüggesztette.

– Mint tulajdonost, rosszul érint a helyzet, ennek ellenére meghoztam a döntést, ami mind a vendégek, mind a munkavállalók egészségvédelmét szolgálja – mondta portálunknak. A tulajdonos bízik abban, hogy rövid időn belül újra talpra áll az iparág. Dolgozói állása nincs veszélyben, mindenkit megtartanak.

Önkéntesen vonult vissza, bezárta üzletét és otthon maradásra biztat mindenkit egy másik salgótarjáni vendéglő tulajdonosa. „Elnézést kérek, ha csalódást okoztam, de ezt a döntést tartom helyesnek” – hangsúlyozza étterme internetes felületén.

Több helyen is üzemeltet vendéglátó egységeket a mátranováki Tóth Attila, aki házhoz szállítással próbálja üzletei felére csökkent forgalmát javítani.

– Rendkívül kiszolgáltatott helyzetben van a vendéglátás és a turizmus összes ágazata, hiszen bármelyik pillanatban előfordulhat, hogy kulcsra kell zárni az ajtókat. A járvány miatt sem mindegyik alkalmazott vállalja a munkát, így ahogy a bevételünk, dolgozóink létszáma is a felére csökkent. A megmaradt munkaerőnek persze igyekszünk minden támogatást megadni – mondta el helyzetéről a vállalkozó.

– A rendezvényeket és az esküvőket lemondták egy szécsényi étteremben. Ez komoly kiesést jelent, a helyzet a dolgozók számára is aggasztó, hiszen akit alkalmi munkaviszonyban vettek fel, annak bármikor felmondhat a tulajdonos a költségek csökkentése céljából – mondta el portálunknak az egyik dolgozó.

Egy pásztói étterem szakácsa is hasonlóképp vélekedik: – A forgalom itt is visszaesett, egyelőre a házhoz szállításba vetettük minden bizalmunkat – mondta Balaska Zsolt.

Nehéz helyzetben vannak azok a vállalkozók, akik olyan szolgáltatást nyújtanak, ami nem létszükséglet.

– Jelenleg azért küzdünk, hogy életben tartsuk, ami haldoklik – fogalmazott Tőzsérné Szentgyörgyi Andrea, egy salgótarjáni cukrászda tulajdonosa. Mint mondta: ilyenkor az édesipari termékeknél van fontosabb árucikk is.

– Próbáljuk menteni a menthetőt, hogy a legkevesebb veszteséggel lábaljunk ki ebből a helyzetből, hiszen már most súlyos milliókról beszélünk – mondta az üzletasszony. Hozzátette: szeretné a dolgozói állását biztosítani, mert megbízható emberek, akikkel sok mélyponti helyzetből álltak már fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában