Nógrád megye

2020.03.11. 06:50

Életet menthet a láthatósági mellény

Számos hír kelt szárnyra a közelmúltban a láthatósági mellény kapcsán. Többek szerint az egyenruhások büntetnek, ha nincs ilyen az autóban. Mint megtudtuk, a személygépkocsi kötelező tartozékai között nem szerepel ugyan a láthatósági mellény, ám ha a jármű sofőrje vagy utasa kiszáll járműből, gyalogosnak minősül, és akkor már más a megítélése.

Gerhát Karina

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

– A gépjárművekben nem kötelező tartozék a láthatósági mellény, azonban ajánlott, mivel, ha a gépkocsi vezetője vagy utasa lakott területen kívül, korlátozott látási viszonyok mellett száll ki a járműből, akkor gyalogosként már viselnie kell. Éppen ezért célszerű, illetve erősen ajánlott a gépkocsiban annyit tartani a rikító színű ruhadarabból, amennyien az autóban utaznak – mondta Dankóné Nagy Éva.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője hozzátette: célszerű ezt a ruházatot a kesztyűtartóban tartani. Ha ugyanis a csomagtartóban helyezzük el, és anélkül szállunk ki a gépkocsiból, hogy viselnénk, rossz látási viszonyok között nem vesz észre minket a többi közlekedő.

– Amennyiben műszaki hiba vagy valamilyen más forgalmi ok miatt áll meg a járművével a sofőr, a többi gépkocsi vezetője csak az álló autó tompított fényszórójára figyel fel, az abból kiszállt személyre viszont nem. Ez azonban életveszélyes közlekedési helyzeteket teremthet, ezért ajánlott a láthatósági mellényt már a gépjármű utasterében felvenni – mondta Dankóné Nagy Éva.

A sajtószóvivő hangsúlyozta: nagyon fontos szabály, hogy éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között, lakott területen kívül az úttesten, az útpadkán, illetve a leállósávon tartózkodó gyalogos fényvisszaverő mellényt viseljen.

A közlekedési szabályzat rendelkezései szerint kerékpárral éjszaka és korlátozott látási viszonyok között abban az esetben szabad közlekedni, ha azon előre fehér, hátrafelé pedig piros színű, folyamatos vagy villogó fényt adó lámpát és fényvisszaverőt helyeztek el. Emellett fontos az is, hogy a legsötétebb órákban viselje a rikító színű mellényt a biciklis.

Dankóné Nagy Éva lapunkkal az is megosztotta, milyen szabályok vonatkoznak a csoportokra.

– Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a csoport bal oldalán tekerő kerékpárosnak elöl fehér, vagy sárga, hátul pedig piros vagy sárga fényt adó lámpával kell rendelkeznie, amit már távolról is észlelhetnek a gépjárművek vezetői. Amennyiben a biciklisek kellően kivilágított lakott területen közlekednek, vagy közvetlenül a csoport előtt és mögött egy hozzájuk tartozó, szabályszerűen kivilágított jármű halad, a lámpák használata nem kötelező – közölte a sajtószóvivő.

Dankóné Nagy Éva hangsúlyozta: a közlekedési balesetek megelőzéséért legtöbbet maguk a közlekedők tehetnek azzal, hogy betartják az előírásokat.

A rendőrség kéri, mindenki közlekedjen szabályosan, figyelmesen, óvatosan és türelmesen, hiszen minden egyes embert hazavárnak.

Korábban mi is teszteltük, hogy mennyit látni egy gyalogosból mellényben, illetve anélkül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában