mérlegen a kisboltok

2020.03.04. 06:48

Kevés a fizetőképes vásárló, küszködnek a salgótarjáni kisüzletek

Nem alakult túl fényesen az elmúlt esztendő, így véli az általunk megkérdezett salgótarjáni boltvezetők többsége. Akad azonban olyan is, aki szerint sok minden az elhivatottságon múlik.

Gulyás Edina

Az üzletvezető úgy véli: itt jobban meggondolják az emberek, hogy mire költik a pénzüket

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

– Tavaly szinte kéthavonta nyílt a belvárosban állateledelbolt, érezhetően megoszlott a forgalom az üzletek között – fogalmazott Kovács Zoltánné, a Jó Gazdi Boltja vezetője. Mint mondta, közel 18 éve szolgálják ki Salgótarjánban a kisállat-tulajdonosok igényeit. A tavalyi év forgalom szempontjából alatta maradt az előzőeknek. Az üzletvezető hozzátette: nehéz tartani a lépést a bérek és a bérleti díjak emelkedésével, a nagykereskedők is folyamatosan növelik az árakat. Sokat tesznek azért, hogy az elkövetkező években is jelen legyenek a piacon. Nemcsak a széles termékkínálattal keresik a vásárlók kedvét, a különleges igényeket is igyekeznek kielégíteni.

Az üzletvezető úgy véli: itt jobban meggondolják az emberek, hogy mire költik a pénzüket
Fotó: H. M. / NMH

– A vásárcsarnokban nyitottuk meg első gyógynövény-kereskedésünket 1977-ben, azóta folyamatosan a színvonalas kiszolgálásra törekszünk – fejtette ki Galácsi György, a Herba Box tulajdonosa, hozzátéve: – Az elmúlt év áprilisában a Fő útról a Március 15. útra kényszerültünk, ez a változás nagyban visszavetette a forgalmunkat.

Az üzletvezető úgy véli, hogy a nógrádi megyeszékhelyen az emberek jobban meggondolják, mire költik a pénzt, mint például Sopronban. Itt a néhány forintos áremelkedést is rögtön észreveszik. A városközpontban nincs másik gyógynövényüzlet. Ez, valamint az évtizedek alatt megszerzett szaktudás és tapasztalat is segíti a megmaradásukat. A bolt népszerűségét azzal is növelik, hogy folyamatosan bővítik a termékek körét. Nem csak gyógynövényeket, már táplálékkiegészítőket és az egészséges étrendhez elengedhetetlen összetevőket is kínálnak.

A városban évek óta működő kis ajándéküzlet neve elhallgatását kérő alkalmazottja elég borúsan látja a helyi boltok helyzetét. Úgy véli, hogy évről évre rosszabb, egyre kevesebb a fizetőképes kereslet, és a bolti szarkák is megkeserítik a mindennapokat. Tájékoztatása szerint de­cemberben van a legnagyobb forgalom, de ez nem tudja ellensúlyozni a sok bevétel nélküli napot.

A ruhaüzletek sorában kiemelkedő színfoltja Salgótarjánnak a Silver Shop. Tulajdonosa, Bensouici Éva egyáltalán nem látja negatívan a helyi gazdaság és a vásárlóerő alakulását, sőt, azt vallja, kellő energia ráfordításával, vevőközpontú szemlélettel igenis sikeres lehet Nógrád megyében is.

– Még nem készült el a tavalyi év mérlege, így számszerű adatokkal nem tudok szolgálni, de az elmúlt hat év tapasztalata alapján elmondhatom, hogy nincs nagy változás a forgalom alakulásában – közölte a tulajdonos. Tájékoztatása szerint két-három évvel ezelőtt megindult a gazdasági növekedés, ami azóta is folyamatos, azonban nem ível meredeken felfelé. A ruhaüzletek számára nagy kihívás, hogy egyre több az online vásárlás, a nagy márkák internetes kínálatával nehéz versenyezni. Ezzel szemben a kis boltok nagy előnye a személyes kapcsolat.

– A legnagyobb elismerés, ha egy elégedett vevő visszatér az üzletbe – hangsúlyozta Bensouici Éva, hozzátéve: – A legjobb tanács, amit más vállalkozóknak adhatok: higgyenek abban, amit csinálnak!

Leginkább csak a tej és a kenyér fogy a kistelepülések boltjaiban

A kis lélekszámú településeken még nehezebben maradnak felszínen a kis üzletek. A falvak csökkenő lélekszáma és elöregedése azzal szembesíti a tulajdonosakat, hogy szinte csak az alapvető élelmiszerekre van kereslet, a nagy bevásárlásokat az áruházláncokban intézik. Egy nevét nem vállaló vidéki bolttulajdonos azt mondta, hogy januárban és februárban szinte egyáltalán nem tudnak forgalmat elkönyvelni. A bevásárlóközpontok ünnepek alkalmával is elcsábítják a vásárlókat. Pedig ha jobban megnézzük, csak a saját márkás termékeiket tudják kedvező áron adni, más, ismert terméket sokszor ugyanannyiért, vagy még drágábban kínálnak a falusi boltoknál, vélekedett a tulajdonos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában