fogas kérdés

2020.03.13. 06:50

Helyettesítés orvosolja a hiányt a nógrádi fogászaton

Nógrádban jelenleg huszonhárom tartósan betöltetlen fogorvosi állás van, a gondokat helyettesítéssel oldják meg. Az alapellátás így működik. Az elöregedő fogorvosi társadalom mellett további gondot jelent, hogy csak három olyan fogászati szakellátás működik a megyében, amelyet a Nemzeti Egészségbiztosítás Alapkezelő (NEAK) finanszíroz.

Lászlók Judit

Dr. Kerényi Csaba szécsényi rendelőjében. Pillanatnyilag 23 betöltetlen fogorvosi állás van a megyében

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ nyilvántartása szerint megyénkben a tartósan betöltetlen fogorvosi állások száma jelenleg huszonhárom. Ezek közül három Salgótarjánban, kettő pedig Balassagyarmaton található. A térségben ötvenöt szolgálat működik, amelyet 49 szolgáltató tart fent.

– Természetesen a többi megyéhez hasonlóan nálunk is vannak üresen lévő fogorvosi praxisok, azonban az alapellátásban nincs ellátatlanság. Ezt a problémát ugyanis helyettesítésekkel orvosoljuk – mondta dr. Kerényi Csaba, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának nógrádi elnöke. – A fogászati ellátásnak két része van. Alapellátást mindenki végez körzeti beosztása szerint. Ebbe a foghúzás, a fogmegtartó kezelés és a fogpótlás tartozik bele. A szakellátás részét a parodontológia, azaz a fogágybetegségek kezelése, a fogszabályozás és a szájsebészet képezi.

A szécsényi szakember szerint most még meg tudják oldani a helyettesítést, de a nógrádi fogorvosi társadalom is elöregedőben van.

– Hiába szerzi meg egyre több, a megyéből származó fiatal a szakképesítést, a többségük inkább Budapesten, vagy külföldön vállal munkát. Az itthoni közfinanszírozási ellátásba való belépés nem túl vonzó számukra. A kiadásokat nem fedezi az állami támogatás, ráadásul mindenkinek több településről és körzetről kell gondoskodnia. Így az utánpótlás egyelőre nem biztosított – mondta a fogorvos.

Dr. Kerényi Csaba szécsényi rendelőjében. Pillanatnyilag 23 betöltetlen fogorvosi állás van a megyében
Fotó: Torjay Attila / NMH

Ennél jelenleg nagyobb gondot jelent, hogy mindössze három olyan fogászati szakellátás működik megyénkben, amelyet a NEAK támogat közfinanszírozásban: a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban működik szájsebészet és röntgen. Balassagyarmaton a Dr. Kenessey Albert Kórház és Rendelőintézet rendelkezik még röntgennel.

– Sajnos a NEAK által finanszírozott parodontológia és a fogszabályozás jelenleg egyáltalán nem érhető el Nógrád megyében. Utóbbit legközelebb csak a budapesti Heim Pál Kórházban vehetik igénybe a gyermekek, azonban a szülőknek sok esetben az oda való eljutás is nehézséget okoz – mondta dr. Kerényi Csaba. – Ezért folyamatosan azon dolgozunk, hogy ezek a szolgáltatások újra elérhetőek legyenek a térségben!

Hamarosan emelik a fogorvosok fenntartási költségeire adott állami támogatást, de még mindig nem lesz elég a működéshez. Emellett egy Európai Uniós szabályozás miatt kivezethetik az egészségügyből az amalgám használatát. Ez az intézkedés a jövőben további anyagi terhet ró a szakemberekre.

– A szabályozás szerint nehézfémek nem kerülhetnek a közcsatorna-hálózatba, ezért amalgám szeparátor beszerzésére kötelezik belátható időn belül a fogorvosokat – mondta el lapunknak dr. Kerényi Csaba. – A készülék magas ára mellett gondot jelent az is, hogy egyelőre a beszerzésre nem vehető igénybe állami támogatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában