illegális tevékenység

2020.01.26. 19:55

Törvényt sért, aki hazaviszi a vadak elhullajtott fejdíszeit Nógrádban

Trófeás vadfajaink közül az őz, a gím- és a dámszarvas évente elhullajtja csodálatos fejdíszét. Ez tél végétől akár tavasz végéig is eltarthat, ám fontos, hogy akik ez idő tájt az erdőt járják, ne szedjék össze az elhullott agancsokat, mivel annak gyűjtését a törvény szigorúan bünteti.

Veres Edina

Dámszarvasok százai járják a Nógrád megyei erdőket. A vad fej­dísze jelentős értéket képvisel

Forrás: NMH

Fotó: Fotó: Hüvösi Csaba

A gímszarvasok jellemzően február és március között, míg a dámok április és május hónapokban vetik le fejdíszeiket. A hullajtott agancs jelenlegi piaci értéke kilogrammonként ötezer forint körül mozog. Az összeg az agancs tömegének és minőségének függvényében minimálisan eltérhet.

A hullajtott trófea összeszedése illegális tevékenységnek számít, amellyel kapcsolatban Zám Zalán, a 202-es Nógrád-cserháti tájegység fővadásza kifejtette: a gyűjtők, sajnos nagy többségben nem a vadgazdálkodók köreiből kerülnek ki, hanem a hullajtott aganccsal üzletszerűen kereskedő emberekéből, akik a nagyobb haszonszerzés reményében elsősorban a gím- és dámszarvas agancsát keresik az erdőkben.

Dámszarvasok százai járják a Nógrád megyei erdőket. A vad fej­dísze jelentős értéket képvisel
Fotó: Hüvösi Csaba / NMH

– A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi törvény, azaz a jelenleg hatályos jogszabályok szerint a hullajtott agancs a területen vadászatra jogosult szervezet tulajdonát képzi. Ennek értelmében tehát, aki az adott területen engedély nélkül agancsot gyűjt, törvényt sért – hangsúlyozta Zám Zalán.

Az engedély hiányában folytatott gyűjtés lopásnak minősül. A szakember azt is elmondta, hogy e tettért járó büntetés akár több százezer forintra is tehető.

– A megtalált hullajtott agancs értékmérője a vadgazdálkodó számára a legfontosabb, hiszen azok alapján következtetéseket tud levonni a területén élő állományról, valamint az adott egyed tulajdonságáról. A terület vadászatra jogosultja kérésre ugyan adhat ki gyűjtési engedélyt, azonban bárki is keresi az agancsot, az a vadállomány nyugalmát zavarhatja. Így például, ha a nappali tartózkodóhelyeken pihenő vadakat felzavarják, az hátrányosan érintheti a levetésre még nem „érett” agancsot viselő szarvasokat. Sok esetben a fejdísz kitörik az agancstőből, de akár koponyasérülés is bekövetkezhet. Ennek következtében az egyed a következő évben már egy agancstőben elburjánzott, torz trófeát rakhat fel a korábban szabályos formájú agancs helyett. Emellett valószínűsíthető, hogy a későbbi években is megmutatkozik majd a kitörés miatti rendellenes trófeaalakulás – ismertette a veszélyeket a fővadász, aki arra is kitért, hogy amennyiben a gyűjtő felelőtlen viselkedése bizonyíthatóan maradandó károsodást okoz az állatnak, az illetővel szemben állatkínzás miatt indulhat eljárás.

– A Büntető Törvénykönyv értelmében, aki gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely az állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, a vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ha az állatkínzás több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, három évig terjedő szabadságvesztés is lehet a kiszabható büntetés – közölte Zám Zalán.

Az elmondottak alapján az engedély nélküli gyűjtés 50 ezer forintos érték felett bűncselekménynek minősül, illetve az a személy, aki megvásárolja az illegálisan gyűjtött hullott agancsot, orgazdaságot követ el.

Együttműködés az erdő védelmében

A hullajtott agancsok felhasználásának palettája szerteágazó, hiszen minőségtől függően késnyél, agancsgombok, lámpacsillárok vagy akár agancsbútorok is készülhetnek a trófeákból, így nem véletlenül keresett kincsei az erdőnek. A feltételezett illegális gyűjtők igazoltatására, gépjárműveinek átvizsgálására, valamint feltartóztatására adott terület hivatásos vadásza, mint rendészeti szakszemélyzet jogosult, amíg a rendőrhatóság illetékesei ki nem érkeznek a helyszínre. Zám Zalán kifejtette: a rendőrség járőreinek segítségére a vadászatra jogosultak minden esetben számíthatnak, sőt esetenként együtt járőröznek a vadászterületen. Az együttműködés létjogosultságát bizonyítják a korábbi években történt precedensek, amikor az agancsozók által megzavart szarvasok például közúti balesetet okoztak, illetve bemenekültek kerítéssel védett területekre, ahol nem kis riadalmat és kárt idéztek elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában