horgászat

2020.01.10. 21:45

Nógrád vizeiben is megél az idei év hala, a süllő

A süllő kapta a legtöbb szavazatot a Magyar Haltani Társaság által meghirdetett és hagyományosan szilveszter éjfélkor záruló év hala közönségszavazáson.

NMH

Süllő a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum akváriumában. A faj Nógrádban is él

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

A süllő Nógrád horgászvizeiben is előfordul. Húsa szálkamentes, kiváló minőségű, a halgasztronómia egyik kedvelt alapanyaga – közölte az MTI-vel a szervezet elnöke.

Harka Ákos tájékoztatása szerint a süllő Magyarországon elterjedt, nagyobb folyókban gyakori, kisebb folyókban azonban csak a bővebb vizű alsóbb szakaszokon lehet rá számítani. A víz oldott oxigéntartalmára érzékeny, ezért kerüli a duzzasztott, feliszapolódott folyószakaszokat, állóvizeink közül pedig inkább a jobb oxigénviszonyokkal rendelkező, nagyobb tavakban fordul elő. Táplálékának zömét elsősorban a küsz képezi. A horgászok körében a legnemesebb ragadozóként ismert, a Magyarországon horoggal kifogott legnagyobb, 15,5 kilós példányt 2014-ben zsákmányolták.

Süllő a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum akváriumában. A faj Nógrádban is él
Fotó: Komka Péter / MTI

Harka Ákos felidézte: a korábbi években a nyúldomolykó, a kősüllő, a széles kárász, a menyhal, a magyar bucó, a kecsege, a compó, a harcsa, a balin, tavaly pedig a vörösszárnyú keszeg érdemelte ki az év hala címet. Az eddigi gyakorlatot követve a mostani győztes sem kap aranyérmet, jutalma csupán annyi, hogy nagyobb figyelem övezi a tudományos kutatásban és az ismeretterjesztésben – fogalmazott Harka Ákos, hangsúlyozva, hogy kezdeményezésük legfontosabb célja minél szélesebb körben ismertté tenni és népszerűsíteni őshonos halainkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában