legfagyosabb település

2020.01.12. 18:05

Határon innen és túlról is érkeztek látogatók az első zabari hidegfesztiválra

Hagyományőrző és -teremtő céllal rendezték meg az első Hidegfesztivált a hétvégén Zabaron. A rendezvény rengeteg embert vonzott a megye legészakkeletibb csücskében fekvő faluba.

Veres Edina

Zabari hidegfesztivál

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Sok embert vonzott az egész ország leghidegebb téli középhőmérsékletű településén megtartott rendezvény.

– Nem csak a szomszéd községekből – Ceredből és Szilaspogonyból – látogattak ki az emberek az első Heves-Jeges Hidegfesztiválra. Az ország minden pontjáról, például a Miskolchoz tartozó Görömbölytapolcáról, de Pécsről, Szombathelyről és Tatabányáról is érkeztek vendégek. Sőt a programmal határon túli települések vezetőit és lakóit is sikerült megszólítanunk, így például a szlovákiai Almágyról, Gömörpéterfaláról, Tajtiról és Vecseklőről is érkeztek résztvevők – tudatta Ferencz Nándor Lajos, Zabar polgármestere.

Hozzátette: mivel nem esett hó, ezért Fehér Gyula, a Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter elnöke közbenjárásának köszönhetően a mátraszentistváni síparkból szállítottak egy teherautónyi havat a fesztivál helyszínére a rendezvény előtti éjszaka. A felajánlásnak hála a délelőtt folyamán a gyerekek élvezhették a síoktatást.

A hidegfesztivál megnyitóján Becsó Zsolt, országgyűlési képviselő elmondta: egy kicsit úgy néz a rendezvényre, mint a saját gyermekére, így örömmel látja, hogy a régi ötlete alapján sikerült megszervezni a programot, amely a település hírnevére épül, és Zabar határain túlmutatva erősíti az identitást.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megye Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is méltatta a rendezvény jelentőségét, emellett biztosította a jelenlévő községvezetőket arról, hogy a megyei önkormányzat a jövőben is minden támogatást biztosítani fog az ehhez hasonló, közösségeket összekovácsoló programok megszervezéséhez.

A köszöntők után nem más lépett a színpadra, mint Németh Lajos meteorológus.

– Zabar fölött erősen felhős az ég, foltokban köd van és ez most egy egészen biztos jelentés volt – mondta nevetve: – Hegyektől, domboktól körbezárt völgyben vagyunk, így a hideg levegő leszivárog ide. Nem véletlenül tartják Zabart a leghidegebb magyar településnek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat ide is telepített egy mérőállomást, amely 17 évvel ezelőtt január 12-én -31,9 Celsius-fokot mutatott. Erre való tekintettel nagy szerencse, hogy az első hidegfesztiválon csupán -3 fok körüli a hőmérséklet. Németh Lajos szerint 10-ből 9 ember már tisztában van azzal, hogy Zabar az ország egyik leghidegebb pontja, ellenben azt még kevesen tudják, hol is találják ezt a községet a térképen. Így a cél nem más, mint hogy ezt is megismerjék.

Ezt követően Csák András atya megáldotta a rendezvényt, annak szervezőit és a résztvevőket egyaránt, majd az északi szabad hajdúk bemutatójának kíséretében meggyújtották a hidegfesztivál ideje alatt lobogó tábortüzet.

Találkoztak a rekordtartók

Az országban eddig a legtöbb melegrekordot egy Hajdú-Bihar megyei községben, Szerepen mérték. Tóthné Verő Tünde, a község polgármestere elmondta: örültek, amikor Ferencz Nándor Lajos meghívta őket a hidegfesztiválra, mivel nagyon jó ötletnek tartották, hogy az egyik leghidegebb és az egyik legmelegebb települése találkozhat egy ilyen rendezvényen. Szerep községéről érkezett vendégek a színpadi produkciókban is részt vállaltak, így például a Hamvas Hagyományőrző Népdalkör tagjai is énekeltek az egybegyűlteknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában