Nógrád megye

2020.01.13. 19:52

A nógrádi határátlépési pontokon is korlátozták a forgalmat

Január 8-a óta útlezárásokkal adnak nyomatékot követeléseiknek a szlovák teherfuvarozók. Először csak a Pozsony közelében fekvő rajkai határátkelőnél zárták le a 7,5 tonnát meghaladó kamionok előtt a határátkelőt, azután a demonstrációs hullám kelet felé terjedve elérte Parassapusztát, majd Balassagyarmatot, végül Somoskőújfalut is.

Munkatársainktól

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

Parassapuszta és Balassagyarmat után Somoskőújfalunál is korlátozták a kamionforgalmat vasárnap 23 órától. A részleges útlezárás hétfőn kora délutánig volt érvényben, ekkor a korlátozást egy időre feloldották – közölte portálunkkal a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság. A 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó járművek vezetőit arra kérték, hogy lehetőség szerint kerüljék el Nógrád megyét Szlovákia felé tartva – írja a közlemény.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Zrt. Kommunikációs osztályának vezetője portálunk érdeklődésére elmondta: a korlátozások a Szlovákiával határos megyék közül egyedül Borsod-Abaúj-Zemplént nem érintették.

– A többi megyében az átlépési pontoknál mindenhol torlódás alakult ki. Így volt Nógrádban is, de kisebb fennakadásokkal, mert a többi megyével ellentétben itt csak a 7,5 tonna össztömegű járművekre vonatkozott a korlátozás. Ezzel szemben máshol a 3,5 tonnánál nehezebb járművekre is kiterjesztették a korlátozást. A személygépjárművek és a buszok forgalmát nem érintette a blokád, így ezek – fokozott óvatosság mellett – átkelhettek a magyar–szlovák határon. A korlátozást időszakosan feloldották, így például hétfőn 13 órától 90 perc erejéig. Ez idő alatt a szlovák Közúti Fuvarozók Egyesülete (UNAS) tárgyalásokat folytatott a szlovák kormánnyal, a blokádszünetet végül a tárgyalás ideje alatt és utána is fenntartották. Ennek ellenére az érintett átkelőknél jelentősebb torlódások alakultak ki, főleg az M15-ös gyorsforgalmi úton – fejtette ki Pécsi Norbert Sándor.

A rendőrség a határátkelőkre vezető főutakon a nagyobb torlódás megelőzésére félreállította a 7,5 tonnát meghaladó tehergépjárműveket.

A szlovák teherfuvarozók járműveik szélvédőjén táblán is jelzik, hogy csatlakoztak a demonstrációhoz.

Demonstráció a somoskőújfalui határnál
Fotó: H.Cs. / NMH

A balassagyarmati határátkelőn a lezárásban részt vevők munkatársunknak azt mondták: mindaddig nem oldják fel a forgalomkorlátozást, amíg nem érnek el eredményt.

A somoskőújfalui határátkelőn a kamionosok munkatársunknak elmondták: nem csak a magyar, hanem a lengyel, a cseh, az ukrán és az osztrák határátkelőkön is életbe léptették a korlátozásokat. A romlandó árut szállító, 7,5 tonnásnál nehezebb tehergépjárműveket azonban a korlátozás ideje alatt is átengedték. A határátkelőn zömmel török kamionosok kényszerültek várakozásra.

Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a főkapitányság beosztottai a határátlépési pontoknál a forgalom zavartalan haladását igyekeznek fenntartani. Nógrád belső útjain torlódás vagy fennakadás a közlekedésben nem volt. A forgalomkorlátozás január 8-án kezdődött, és azóta kisebb megszakításokkal fennáll.

Ezért demonstrálnak a kamionosok

A forgalomkorlátozás a Szlovák Közúti Fuvarozók Egyesülete demonstrációja miatt lépett életbe. A teherfuvarozók az útadó 50 százalékos csökkentését követelik, mert az egész Európában Írország után Szlovákiában a legmagasabb. Emellett a követelések között szerepel az is, hogy az útdíjak fizetését függesszék fel mindaddig, míg nem találnak új vezetőt a rendszert működtető társaság élére. A forgalomkorlátozás elvileg nem érinti ugyan a személyforgalmat, de lassítja azt és torlódásokat is okoz, mivel a kamionosok ugyanis csak egy sávot hagynak szabadon a nógrádi átkelőkön az átjárásra. Az elmúlt héten is volt példa arra is, hogy kilométeres kocsisor torlódott fel a balassagyarmati határátkelőnél, bár – a kisebb forgalom miatt – Nógrádban nem durvult el annyira a helyzet, mint a rajkai átkelőnél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában