hangolódás

2019.12.22. 09:37

Ünnepváró disznótort tartottak Cserháthalápon

Két komolyabb rendezvényt tartottak a településen a karácsonyváró hangulat jegyében. Előbb disznótoron sürgölődtek a falubeliek, majd adventi vásár csalogatta a vendégeket a művelődési ház udvarára.

H. H.

Egyedi vacsorát fogyaszthatott el a falu népe

Forrás: NMH

Fotó: T. A.

Dócs Dávid, a falu polgármestere elmondta, második alkalommal szervezték meg ezt a hagyományőrző disznótort, annak érdekében, hogy a fiatalabb nemzedékek képviselői is hűen lássák, a kora reggeli „fogópálinka” elfogyasztása után milyen folyamatokon keresztül történt meg a sertés feldolgozása a finomabbnál finomabb falatok elkészüléséig. A gyerekek megnézhették, elődeik miként haladtak feladatról feladatra, mire az asztalokra került a katlanhús, az orjaleves, a kolbász és a hurka.

A nap végén pedig közösen fogyasztotta el a falu apraja-nagyja az egyedi vacsorát. Míg a böllérek a disznóval bíbelődtek, az asszonyok lekváros, illetve egy kis újítással nutellás buktát sütöttek, az idősebbek tollat fosztottak, míg a legkisebbek nádi hegedűt eszkábáltak maguknak.

Egyedi vacsorát fogyaszthatott el a falu népe
Fotó: T. A. / NMH

A cserháthalápi adventi vásárt immár negyedszer rendezték meg, amelyre a környező településekről is szép számmal érkeztek látogatók. Szebbnél szebb csecsebecsék, aprólékos és gondos munkával készült dekorációk és ajándéktárgyak között válogathatott az érdeklődő közönség. Emellett rengeteg házilag alkotott termék és finomság díszelgett az árusító asztalokon. A nap csúcspontjaként a vásár zárulása után a falusi karácsonyi ünnepséget tartották meg.

Volt betlehemi játék, verses összeállítás, a Csipkerózsa Hagyományőrző Kör pedig karácsonyi dalokat énekelt az érdeklődőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában