szabadban

2019.12.02. 18:08

Szécsényi tanösvény tanít óvni a természetet

Hasznosi Márk gyermekkorában gyakran játszott a szécsényi Várkertben.

Sz. F.

Hasznosi Márk, a várkerti létesítmény megálmodója

Forrás: NMH

Fotó: Sz.F.

Később érdeklődéssel fordult a terület története, élővilága felé. Felnőtt fejjel érlelődött meg benne, hogy a Várkertben tanösvényt kellene létesíteni. Elhatározását lokálpatriotizmusa is motiválta, valamint a táj lenyűgöző szépsége, gazdag élővilága, s nem utolsósorban természetvédelmi mérnöki végzettsége.

Hasznosi Márk, a várkerti létesítmény megálmodója
Fotó: Sz.F. / NMH

Annak idején a szakdolgozatát is a Várkert élővilágából írta. A területen több mint 180 növényfajt azonosított be, de ahogy elmondta, nincs közöttük védett. Gyakoriak a gyógynövények, mint például a fekete nadálytő, a mezei zsurló.

A Várkert természeti értékét az ott élő állatok határozzák meg igazán. Van közöttük fokozottan védett, mind például a gólya vagy a törpegém. Több mint kilencven védett faj él a területen. Élőhelyük a várkerti tó, annak környéke és az ott lévő öreg fák. A tanösvény összefoglalót ad a terület történetéről, élővilágáról.

Hasznosi Márk munkájához szakmai segítséget kapott egykori egyetemi tanárától, valamint Lantos Istvántól, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának salgótarjáni természetvédelmi örökség munkatársától. A táblákat a szécsényi városüzemeltető cég vezetője, Zsíros Ferenc és csapata készítette el. Az elhelyezésben segédkezett Garamvölgyi Andrea a Szécsényi Közművelődési Nonprofit kft. vezetője. Mindazok, akik végigmennek a tanösvényen, egy kicsit tüzetesebben tanulmányozzák a táblákat, közelebb kerülnek a Várkert történetéhez, élővilágához. Hasznosi Márk elmondta: több tanösvényi séta vezetésére felkérték, tervezi a további bővítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában