program

2019.12.05. 06:45

Nógrádban is belekóstolhattak a gyermekek a Mézes Reggelibe

Szűkebb hazánkban összesen 65 intézmény vesz részt a mézfogyasztás népszerűsítését szolgáló Mézes Reggeli elnevezésű akcióban. A kezdeményezésbe megyeszerte 6527 gyermeket sikerült bevonni.

Tóth-Nagy Orsolya

Fekete József elmondta: a kezdeményezés célja, hogy a gyerekek megismerjék a magyar méz kiváló minőségét, ízét

Fotó: NMH

A kezdeményezés során méhészek látogatnak el az intézményekbe, ahol előadásokat tartanak, valamint a gyerekek megkóstolhatják a hamisítatlan, minőségi magyar mézet is.

– A program még 2014-ben indult szlovén mintára. Az ötletgazdák szerettek volna egy olyan európai napot, amely során mindenki mézes kenyeret ehet – mondta Fekete József, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökhelyettese.

A salgótarjáni méhész hozzátette: a kezdeményezés célja, hogy a gyerekek megismerjék a magyar méz kiváló minőségét, ízét és azt, hogy milyen különbségek vannak a különféle fajták között. Szeretnék továbbá, hogy az egész országban növekedjen a mézfogyasztás.

– Fontos, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét a méhek jelentőségére, a méz élettani hatásaira, valamint az egészséges életmódra, amelynek része a kiegyensúlyozott táplálkozás – közölte Fekete József.

Fekete József elmondta: a kezdeményezés célja, hogy a gyerekek megismerjék a magyar méz kiváló minőségét, ízét
Fotó: NMH

A szakember azt is elárulta, hogy a program keretében idén országszerte mintegy 200 ezer gyereket értek el. Nógrád megyében összesen 65 intézmény vesz részt a Mézes Reggeli elnevezésű akcióban, köztük általános iskolák és óvodák. A kezdeményezésbe megyeszerte 6527 gyermeket sikerült bevonni.

– Az apróságok egyebek mellett előadást hallhatnak, de egy kisfilmet is levetítünk a számukra, amely által bepillantást nyerhetnek a méhészet világába. Ezen túl többféle termelői mézet is megkóstolhatnak – fejtette ki az elnökhelyettes, aki azt tapasztalja, hogy az óvodákban a legnépszerűbb a kezdeményezés.

Mint mondta, fontos, hogy a szülők is törekedjenek megszerettetni csemetéikkel a mézet, hiszen még gyermekkorban kell kialakítani a fogyasztási szokásokat. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy a termelőtől vásárolt méz eredeti ízeket és minőségi összetevőket tartalmaz, ráadásul a környezetünket is támogatjuk, ha nem a boltban szerezzük be a terméket. Fekete József arra is kitért, hogy Nógrád megye mindig az élen járt a programban, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A salgótarjáni Mackóvár Központi Óvodában már évek óta hagyomány a Mézes Reggeli.

– Programunk kiemelt eleme az egészséges életmódra való nevelés. Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a méhészekkel, akik mindig szívesen jönnek hozzánk. A méz egészségügyi értéke pedig vitathatatlan. – hangsúlyozta Andóné Angyal Mária, a Salgótarjáni Összevont Óvoda és Bölcsőde vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában