balesetmegelőzés

2019.12.15. 19:45

Fokozott figyelemmel hajtsunk: tanácsok téli autózáshoz

Több balesetről számoltunk be az elmúlt napokban, ami arra is utalhat, hogy sok autós elfelejtette: télen más útviszonyokra kell felkészülnie. Immár nemcsak este és a hajnali órákban kell jobban figyelni az utakon, hanem már napközben is kockázatot rejthetnek a csúszós utak, az útra hulló falevelek és az állandó köd.

Vendel Lajos

Még a rutinosabb sofőrök is könnyen megfeledkeznek arról, hogyan reagál a kocsi csúszós aszfalton. Vegyük vissza a gázt, ha látjuk, hogy nedves az út

Forrás: NMH

Fotó: Archív fotó: H. Cs.

Télen alaposan megváltoznak az útviszonyok, és erre rengeteg baleset felhívta a figyelmet az utóbbi hetekben. Januártól november elejéig 480-an vesztették életüket a közúti forgalomban hazánkban – tudtuk meg a KSH tájékoztatása alapján.

A rendőrségi vizsgálatok kimutatták, hogy ezek közül több eset is amiatt következett be, hogy a gépjárművezető nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel hajtott. Ebben az időszakban a nedves, csúszós útfelület jóval rosszabb tapadást biztosít, és hidegben a nyárigumik sem úgy viselkednek, ahogyan azt a korábbi időszakban megszokhattuk. Ráadásul az utakra hulló csapadék, sár vagy például a falevelek is megnehezíthetik a vezetést. Rosszul felmért sebesség esetén könnyen megcsúszhatnak a járművek, vagy akár ki is sodródhatnak az útról. A tévesen felmért féktávolság is gondot okoz.

Még a rutinosabb sofőrök is könnyen megfeledkeznek arról, hogyan reagál a kocsi csúszós aszfalton. Vegyük vissza a gázt, ha látjuk, hogy nedves az út
Fotó: Archív fotó: H. Cs. / NMH

– A téli hónapokban a megszokottnál jóval figyelmesebben kell autóznunk, mert ilyenkor a gépkocsink teljesen másképp viselkedik, mint nyáron, száraz körülmények között. Sok kezdő vagy tapasztalatlan vezetőt ilyenkor váratlanul érhet ez a jelenség, de még a rutinosabb sofőrök is könnyen megfeledkeznek arról, hogyan reagál a kocsi nedves, csúszós aszfalton. Ezekben a hónapokban érdemes jóval megfontoltabban vezetni, főképp a reggeli és esti időszakban, de nappal is vegyük vissza a gázt, ha látjuk, hogy nedves az út – tanácsolja Székely Gyula vezetéstechnikai szakértő. A megváltozott körülményekre egyébként érdemes tudatosan felkészülni, akár úgy, hogy elmegyünk egy vezetéstechnikai tréningre, ahol néhány órás képzés során begyakorolhatjuk, hogyan reagáljunk például megcsúszás esetén.

Az évszakra jellemző esős vagy ködös időben a láthatóság is fontos, így mindig érdemes odafigyelni arra, hogy az időjárásnak megfelelően világítsuk ki a kocsinkat. Rossz idő esetén nem elég a helyzetjelző vagy a LED-menetfény használata, hanem fel kell kapcsolni a távolsági fényszórót, szükség esetén pedig az első-hátsó ködlámpát is. A láthatóság azonban nem kizárólag az autósoknál lényeges, hanem a biciklisták esetében is hatványozottan fontos. A gyalogosoknak is oda kell figyelniük arra, hogy a megváltozott fényviszonyok között nagyobb körültekintéssel közlekedjenek, és még a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen is csak akkor lépjenek az úttestre, ha meggyőződtek róla, hogy a közelgő jármű meg fog állni. Az autósok pedig akkor is lassítsanak a zebrához közeledve, ha első pillantásra szabadnak látják az utat.

A járművet is készítsük fel a télre

A téli autózásra nemcsak önmagunkat, hanem a gépjárművünket is érdemes megfelelően felkészíteni, ugyanis sokan úgy indulnak el, hogy kopott az ablaktörlő, nem működik a szellőzőrendszer vagy a fűtőszál az ablakban, és még egy izzó is kiégett. Pedig így nem lenne szabad közlekedni, hiszen saját magunkat és a többi autóst is veszélyeztetjük. Szánjunk rá pénzt és időt, és négykerekűnket készítsük fel az évszaknak megfelelően, hogy ne érjen baj útközben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában