idősek

2019.11.05. 06:50

Van, ahol akár éveket is várni kell az időseknek a bentlakásra

Nógrád megyében is egyre több az ellátásra szoruló idős, beteg ember. A térség intézményeiben egyre többen kerülnek várólistára, közülük sokan hosszú hónapokat, sőt akár éveket is várnak a bekerülésre. Megyei intézményeket kérdeztünk a várólistáikról.

Lászlók Judit

20190905 Szolnok A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház idén folytatta a Mesélj egy szép történetet! elnevezésű önkéntes akcióját. Fotó:Csabai István CSI Új Néplap

Forrás: MW

Fotó: Csabai István

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a régióban 14 idősek otthonaként is működő intézmény van, amelyekben a tavalyi évben 937 személy élt. Ugyanebben az évben 343 ember lelt itt otthonra. Utóbbiak közül 193-at sikerült három hónapon belül elhelyezni, míg hárman 5 évet vagy még annál is többet vártak erre. Az elmúlt években egyre többen kerültek idősek otthonába.

A balassagyarmati Szent Erzsébet Idősek Otthonában jelenleg 185 idős ember él. Az intézmény több szociális feladatot lát el: az idősek otthona részlegen 160 főt helyeztek el, a fogyatékkal élő személyek ellátásánál 17 a férőhelyek száma.

Átmeneti elhelyezésre is van lehetőség, ennek keretében most 10 főt látnak el, nappali ellátásban pedig 25 fő vesz részt. Dr. Jóna András intézményvezető elmondta, hogy az utóbbi időszakban megnövekedett az idősek otthonába jelentkezők száma.

– A várólistánkon 49 személy van, közülük az aktív kérelmezők száma 35, 14-en pedig írásban halasztást kértek. Utóbbi azt jelenti, hogy valamilyen okból kifolyólag még nem költöznének be, azonban a várólistáról sem szeretnének lekerülni – mondta dr. Jóna András.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület által fenntartott salgótarjáni Gondviselés Háza – Baglyaskő Időskorúak Otthonának alaptevékenysége az időskorúak és demens betegek tartós bentlakásos, átmeneti, valamint nappali ellátása. A tartós bentlakásos ápolást, gondozást nyújtó ellátás esetében 140 főt, a Füleki úti telephely 74 embert, átmeneti elhelyezés vonatkozásban 10 személyt látnak el országos működési körrel. A nappali ellátásban 20 embert látnak el Nógrád megyei hatáskörrel. Holecz Istvánné intézményvezető elmondta, hogy a várakozók száma évről évre nő, hiszen sajnos sok az ellátatlan, magányos idős ember a megyében, akárcsak országosan.

– A várakozók száma a székhelyen 120 fő, a telephelyen 54 fő. A várakozási idő változó, de általában hónapokat vesz igénybe. Az elmúlt 10 évben nagyon megnőtt a demens idős várakozók száma, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy a kormányzatnak nagyobb gondot kéne fordítani az időskorúak ellátására – tette hozzá Holecz Istvánné.

A Ferences Szegény Gondozó Nővérek Rendháza által fenntartott, szécsényi Ferences Betánia Idősek Otthonát és Testvéri Közösséget Takács Etelka, más néven Klarissza nővér vezeti. Jelenleg 30 fő él a bentlakásos intézményben, a nappali ellátásban jelenleg öten vesznek részt.

– A bentlakás országos érdekeltségű, azonban az itt élők többsége Szécsény és térségéből származik – mondta Klarissza nővér.

Hozzátette: az októberben lejelentett várólistán jelenleg 195-en vannak, így sajnos naponta több embert el kell utasítanunk. A várakozási idő általában sürgősséggel 3 év, e nélkül elérheti a 10 évet is. Ezért ha nem tud várni az illető a bekerülésre, akkor azt tanácsoljuk neki, hogy keressen fel más intézményt.

Pontrendszerrel születik döntés

Ahhoz, hogy valaki az idősek otthonába kerülhessen, bizonyítani kell a gondozási szükséglet mértékét. Az előgondozás során felmérik, hogy az illető milyen helyzetben van. Ezenfelül van egy pontozási rendszer, amit az orvos mellett az intézményvezető is kitölt. Minél magasabb a pontszám, annál nagyobb a gondozási szükséglet mértéke. Ha a kérelmező eléri vagy meghaladja a 40 pontot és egyéb feltételeknek is megfelel, akkor az idősek otthonában való elhelyezése biztosítható központi költségvetési támogatással. Ha valaki ezeknek nem felel meg, akkor is bekerülhet az otthonba, de csak önköltséges úton. Vannak azonban kivételes esetek: iIyen például az, amikor az illető betölti a 70. életévet és nincs közművesítve az ingatlana, vagy a 80. életévet tölti be, de egyedül él.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában