katonaság

2019.11.14. 16:50

A nógrádi tartalékos rendszert méltatta a honvédelmi miniszter

Nemzeti ügy a honvédelem – hangoztatta a honvédelmi miniszter csütörtök délelőtt a Megyeházán a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program ismertetésén. Benkő Tibor előadásában hangsúlyozta: a Zrínyi 2026 programmal a modern, erős Magyar Honvédség megteremtése a cél, amely hazánk, valamint a magyar polgárok biztonságát garantálni és szolgálni tudja a jelenben, illetve a jövőben egyaránt.

Gerhát Karina

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

A rendszerváltást követő 20 évben a Magyar Honvédség szerepe folyamatosan romlott és leépülőben volt. Ennek egyik példája, hogy 2010-ben hazánk összesen 17 tartalékos katonára számíthatott. Éppen ezért a kormány ezt követően folyamatosan tett azért lépéseket, hogy változtasson ezen a tarthatatlan helyzeten – kezdte megnyitó beszédét dr. Szabó Sándor kormánymegbízott.

– Úgy gondolom, Nógrád megye különösen aktív szerepet látott el a tartalékos területvédelmi rendszer felállításában, illetve működtetésében – zárta gondolatait a kormánymegbízott.

Benkő Tibor, aki 43 esztendőn keresztül tevékenykedett katonaként, és szolgálta a hazát előadásában hangsúlyozta, a honvédelem és a haderőfejlesztési program fókuszában az ember, a katona áll. A Zrínyi 2026 program kiemelt célja az egyéni harcászati felszerelés korszerűsítése, a katonák megbecsültségének növelése, az illetmények emelése, a kiszámítható életpálya megteremtése, továbbá a tartalékosok biztosítása. A 2026-ig terjedő fejlesztési program végére a Magyar Honvédség a térség egyik legkorszerűbb, legütőképesebb modellévé válik. Minden fiatalnak, férfinek, illetve nőnek meg van a lehetősége a legjobbak közé kerülni.

Benkő Tibor, honvédelmi miniszter Salgótarjánban Fotó: H.Cs. / NMH

– A Zrínyi 2026 komplex honvédelmi és haderőfejlesztési program rendkívül összetett. Elsősorban a szeretteink, értékeink és hazánk védelméről szól, amelyet óvnunk kell. Sokan úgy gondolják, hogy a béke és a biztonság megőrzése elsősorban katonai feladat, azonban ez nem kimondottan honvédelmi ügy, hanem össztársadalmi kötelesség – jelentette ki a honvédelmi miniszter.

Kifejtette továbbá: érzékelhetjük, mi történik a nagyvilágban és Európában, „szűkebb környezetünkben”. Bár úgy véljük, hogy békében és biztonságban élünk, azonban ez nagyon törékeny.

Benkő Tibor arról is beszélt, hogy Magyarországon 2015 óta csaknem húszezer katona vesz vagy vett részt a határvédelemben, segítve a rendőri erőket, az önkéntes területvédelmi tartalékosok száma pedig 2019-re 8700 fölé emelkedett. Hazánkban mindig is voltak, illetve lesznek is olyan régiók, megyék, városok, amelyek elkötelezettek a honvédelem iránt, de akadnak kevésbé elkötelezettek is.

– Mi azonban azt szeretnénk, ha az ország lakossága és a honvédelem ügyével foglalkozók éreznék ennek fontosságát, szükségességét. Nógrád megyében 12 hivatásos és szerződése, illetve 237 tartalékos katona tevékenykedik. A 237 főből 21 önkéntes műveleti tartalékos, 216 pedig önkéntes területvédelmi tartalékos – zárta előadását a honvédelmi miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában