koraszülöttek világnapja

2019.11.17. 20:02

Évente 70-80 baba jön világra koraszülöttként Salgótarjánban

A koraszülöttek és családjaik támogatásának fontosságára fektet hangsúlyt a koraszülöttek világnapja, no­vember 17-e. Hazánkban az idő előtt világra jött újszülöttek száma jelentősen meghaladja az európai átlagot, s ez Nógrád megyére vetítve is igaz. Itt átlagosan nyolcvan csecsemő érkezik a vártnál korábban.

Palchuber Kinga

Évente 700–800 újszülött lát napvilágot a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban

Forrás: NMH

Magyarországon évente mintegy 8000 gyermek – az újszülöttek kilenc százaléka – jön világra a terhesség 37. hetét megelőző időszakban. A koraszülésre a család nem tud lélekben felkészülni: a szülőket utána még hetekig, hónapokig körbelengi a bizonytalanság érzése, hogy gyermeküknek egy inkubátor jelenti az otthont és a túlélést is.

Dr. Pasztuhov Ágoston, a Szent Lázár Megyei Kórház szülész-nőgyógyász főorvosa portálunk érdeklődésére elmondta: évente 700–800 újszülött lát napvilágot a nógrádi megyeszékhelyen, akiknek mintegy tíz százaléka a vártnál korábban érkezik a családba. S ez bár az európai átlag feletti, de az országossal megegyező szinten van.

Évente 700–800 újszülött lát napvilágot a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban
Fotó: NMH

– Alapesetben a 40. terhességi héten születik meg a kisbaba, azonban a kiírás napján csak kevesebb mint 30 százalékuk érkezik meg a szüleihez. A 24. héttől kezdve van esélye a babának az életben maradásra: ez a határ azonban egyre csökken, mert a különböző technikáknak köszönhetően fejlődik a koraszülött-ellátás. Ez azt jelenti, hogy súlyosabb károsodás – vakság, mozgáskorlátozottság vagy mentális visszamaradás – nem történik. Érdemes megjegyezni, hogy a 30. hét tájékán minden nap három százalékot javul a magzat egészséges felnőtté válásának az esélye – hangsúlyozta a főorvos.

A megyei kórházban a 32. hét alatt tervezetten nem vállalnak koraszülést, ilyen esetben progresszív ellátás keretében leginkább a fővárosi Honvédkórházba küldik tovább a kismamákat. A 32. hét után azonban, ha előreláthatólag nincs valamilyen fejlődési rendellenesség, akkor helyben is levezetik a szülést.

Dr. Pasztuhov Ágoston szerint a koraszülésnek számtalan oka lehet, amelyek között kiemelte a méh fejlődési hibáit, a fertőzéseket és gyulladásokat, az életmódi vonatkozásokat, a dohányzást, valamint a helytelen táplálkozást is.

A koraszülés minimalizálására már vannak törekvések, a legfontosabb azonban a terhesgondozás.

A szülők közelsége, és az otthonosabb kórházi környezet bizonyítottan hozzájárul a koraszülöttek egészséges növekedéséhez, életfunkcióik stabil fejlődéséhez. Idén tavasszal másfél millió forint értékű baba-mama barát eszközökkel gazdagodott a Szent Lázár Megyei Kórház csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályának koraszülött részlege az egyik közkedvelt ásványvíz termékcsalád gyártója és a Koraszülöttekért Országos Egyesület (Kore) kampányának jóvoltából.

Dr. Szentiványi Szilvia, az egyesület önkéntese az átadón portálunknak arról beszélt: a kampánnyal felhívták a figyelmet a koraszülés jelenségére és támogatják a koraszülöttek ellátását. Szőllősi Helga részlegvezető főnővér hozzátette: a támogatás jóvoltából immár többek között szoptatást és kenguruztatást könnyítő székek, csecsemőmérlegek, mosó- és szárítógép, légzésmegfigyelők, cumisüveg-melegítők, mellszívók várják a hetekig kórházhoz kötött újszülötteket és szüleiket. Az adomány a vidámabb légkör kialakítása mellett a szakemberek munkáját is megkönnyítette.

Zene szól az intenzív osztályon

A salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház intenzív koraszülött osztályán tavaly ősszel indult A te hangodat ismerem című országos program, ami a zene jótékony hatására alapozva a születés időszakában nyújt segítséget. A részlegen heti egyszer Thomka Noémi támogatja gitárjátékával az anyák és a babák közötti kommunikáció kialakítását. – A programmal segítjük az édesanyáknak elindítani a csöppségekkel való kommunikációt. Az újszülötteknek ugyanis nem a dal tökéletessége számít, hanem az, hogy mindezt az anyukájuktól hallják… – hangsúlyozta Noémi. Hozzátette: a kapcsolatteremtés mellett a zene optimalizálja a koraszülött babák keringését, növeli az oxigénszintet, rendezi a szívműködést és javítja az emésztést. Az éneklés az édesanyák lelkére is pozitívan hat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában