oklevélátadó

2019.11.21. 13:45

Németországban ápolták az elesetteket a kitüntetett gyarmati diákok

Ünnepélyes programzáró rendezvényen vehették át a külföldi szakmai gyakorlatukról árulkodó tanúsítványt a Salgótarjáni Szakképzési Centrum (SSZC) Szent-Györgyi Albert Gimnáziumának és Szakgimnáziumának azon diákjai, akik az idén Németországban teljesítették gyakorlati kötelezettségüket. Az Erasmus+ programba először kapcsolódtak be az Ipoly-parti város iskolájának diákjai, akik négy szociális intézményben tettek látogatást, és gondoztak, ápoltak rászorultakat a németországi Chemnitzben.

Sziládi Krisztina

Oklevelet vehettek át a balassagyarmati diákok Fotó: Torjay Attila

Baranyi Zoltán, az SSzC főigazgatója beszédében kiemelte, hogy a Tempus Közalapítvány által meghirdetett pályázatra nagy volt az érdeklődés országos szinten is. Ezért dicséret illeti a nyertes Szent-Györgyi vezetését és azokat a kollégákat, akik a pályázat megírásában és megvalósításában közreműködtek, valamint a húsz részt vevő diákot.

Sinkóné Szrenka Anikó tagintézmény-vezető kifejtette, az iskola életében hatalmas jelentőséggel bír az idei Erasmus+ program. A pályázat valamennyi résztvevője helytállt a maga területén. Noha a tanulók szakmai felkészültsége megfelelő volt, német nyelvből, országismeretből és pszichológiából komoly felkészítés előzte meg a kiutazásukat. Az iskola négy tanára kéthetes turnusokban kísérte a diákokat, végül mindannyian pozitív élményekkel zárták a gyakorlatot.

Oklevelet vehettek át a balassagyarmati diákok Fotó: Torjay Attila

Kalóz Erika szakmai igazgatóhelyettes a projekttel kapcsolatos beszámolójában elmondta, a program sokrétű hatást gyakorolt tanárra és diákra egyaránt. A tanulók a tárgyi és személyi feltételeknek a hazainál szélesebb tárházával ismerkedtek meg, mindeközben idegennyelv-tudásuk is jelentősen fejlődött. A programba bevont tanulók tudatosan készülnek az egészségügyi pályára, sokszor igazolták már rátermettségüket tanulmányi versenyeken, hazai szakmai gyakorlaton, a külföldi gyakorlat azonban közelebb vitte őket az önállósodáshoz.

A rendezvényen a kísérőtanárok szakmai beszámolóit és a tanúsítványok átadását a részt vevő diákok vetített képes előadása színesítette.

„Fontos, hogy tudjak segíteni”

– Fontosnak érzem, hogy segíteni tudjak az elesett és beteg embereknek, ezért a jövőmet mindenképpen az egészségügyi pályán képzelem el – nyilatkozta Holczberger Stefánia, a Szent-Györgyi végzős tanulója:

– A négyhetes külföldi szakmai gyakorlat a szociális otthonban nagyon jó lehetőség volt új tapasztalok megszerzésére, sokféle embert ismertünk meg, rengeteg új benyomás ért minket egy számunkra ismeretlen környezetben. A feladatunk az volt, hogy az idős bennlakókkal beszélgessünk, társasjátékoztunk velük, vagy éppen kivittük őket az udvarra sétálni, a városba fagyizni. A szakmai tapasztalatszerzés mellett a német nyelvtudásom is sokat fejlődött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában