fejlesztés

2019.10.09. 13:50

Új termálfürdőt alakítanak ki a pásztói strandon

Új, meleg vizes medencét alakítanak ki a városi strandon. A munkálatokat tegnap megkezdték a szakemberek.

Tóth-Nagy Orsolya

Jövő épül a pásztói strandon: tegnap megkezdték a munkálatokat, új szivattyút kap a kút

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Mintegy kétszázmillió forintos rendkívüli támogatást nyert el idén januárban a város önkormányzata a Belügyminisztériumtól. A beruházásnak köszönhetően a helyiek régi álma válhat valóra, hiszen meleg vizes medencét hoznak létre a strandon.

A kapott összeget a tervek szerint több részletben használják fel. Húszmillió forintot fordítottak előkészítésre, a kivitelezés pedig mintegy száznyolcvanmillió forintból jön létre. Egyebek mellett termálkútcsere, új száz négyzetméteres medence építése, napelemes rendszerrel történő melegítés, vizesblokk kialakítása, valamint a kapu átalakítása valósul meg. A második ütem további források bevonásával indulhat majd el.

Jövő épül a pásztói strandon: tegnap megkezdték a munkálatokat, új szivattyút kap a kút
Fotó: H. Cs. / NMH

A szakemberek tegnap megkezdték a munkálatokat: szétszerelték a kutat és megtörtént a szivattyú és a csővezetékek kiépítése. Nagyjából két hét múlva lesz újra üzemképes a kút, amikor az eddiginél mélyebbre építik az új szivattyút. Ezt követően kezdődhet meg a többi munkálat, de majd csak tavasszal, amikor már az időjárás is megengedi.

– Jelenleg 39 méter mélységben van a szivattyú, azonban miután megtörténik a beruházás, 55 méter mélyen lesz. Ez azért is fontos, mert ha a későbbiekben szeretnénk fejleszteni, akkor még több medencét tudunk szolgálni vízzel – mondta el Farkas Attila, a város polgármestere.

Hozzátette: a feltételek nem ideálisak egy klasszikus termálfürdő kialakítására, hiszen Pásztón nincs meleg víz, de a műszaki megoldásokkal elérhető a kívánt cél, hogy 38 Celsius-fokos legyen a vízhőmérséklet. Fontos továbbá az is, hogy a település strandján gyógyvíz található.

A városvezető azt is megosztotta portálunkkal, hogy a tervek szerint a kültéri kör alakú ülőmedencét a turisták a nyári és átmeneti időszakban is tudják majd használni. Hosszú távú céljuk pedig a téli üzemeltetés.

– A későbbiekben szeretnénk a már meglévő gyermekmedencét is napkollektorokkal melegíteni. Korszerűsítjük továbbá a zuhanyzókat és a mosdókat is, amelyek új épületekben lesznek elhelyezve, de az akadálymentesítés is megvalósul – közölte a polgármester, aki azt is elárulta, hogy a beruházás célja egyebek mellett a költséghatékony üzemeltetés, valamint a szolgáltatások körének bővítése és azok színvonalának emelése.

A további tervekkel kapcsolatban Farkas Attila kiemelte, hogy szeretnék a nagy medencét is teljeskörűen felújítani, de egy gyógy- és wellnessrészleget is kialakítanának. A polgármester bízik benne, hogy a beruházásnak köszönhetően több turistát vonzhat a város, hiszen ez lesz Kelet-Nógrád egyetlen meleg és gyógyvizes strandja.

Uszodát is létesítenek a városban

A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Program keretében hoznak létre tanuszodát a településen, amely kormányzati forrásból valósul meg. Az érintett területet az önkormányzat már korábban megvásárolta, majd átadta az államnak. Farkas Attila, a város polgármestere a közelmúltban arról számolt be, hogy az Állami Magasépítési Beruházási Bizottság azt a tájékoztatást adta, hogy elkezdődött a tanuszoda kivitelezésének közbeszerzési eljárása. Az is kiderült továbbá, hogy hamarosan a szakemberek elkezdhetik majd a munkálatokat. A beruházás költsége egyébként várhatóan 820 millió forint lesz. Az épületben pedig helyet kap egy tanmedence és egy hatpályás úszómedence.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában