probléma

2019.10.25. 06:59

Figyelni kell a megkülönböztető jelzést használókra

A megkülönböztető jelzést használó járművek közelében fokozottan kell figyelni a közlekedésben résztvevő autóknak. Ennek ellenére sokan mégsem tudják a szabályokat. Ez pedig országszerte, így a megyében is gondot okoz.

Tóth-Nagy Orsolya

Bármikor indulásra készek a mentők a salgótarjáni állomáson. Képünk illusztráció

Fotó: L. B.

A KRESZ egyértelműen előírja, hogy a megkülönböztető jelzést használó járműveknek haladéktalanul elsőbbséget kell biztosítani szem előtt tartva a személy és vagyonbiztonságot. A szabályozás pedig a közlekedés minden résztvevőjére vonatkozik.

– Azt, hogy mikor használhatjuk a megkülönböztető jelzést, jogszabályok határozzák meg. Természetesen, ha életveszély gyanúja van és helyszínre kell menni, akkor mindenképp bekapcsoljuk. Akkor is, ha a beteg már benn van a mentőautóban súlyosan megsérült és még a helyszínről a kórházig el kell jutni – mondta el Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat sajtószóvivője.

Bármikor indulásra készek a mentők a salgótarjáni állomáson. Képünk illusztráció
Fotó: L. B.

Hozzátette: a mentőszolgálat 780 autóval van jelen a közlekedésben, egy évben pedig 1,2 millió feladatot látnak el az országban. Ez alatt autóik 40 millió kilométert tesznek meg a közutakon. Így az emberek sajnos elég gyakran találkoznak mentőautóval.

– Az elmúlt évtizedekben az autók korszerűbbek lettek, amelyeknek számos előnyük van, hiszen biztonságosabbá teszik a járműveket. A technikai fejlődésnek van azonban olyan eleme is, hogy az autók szinte már teljesen hangszigeteltek, sokszor alig lehet hallani a külső zajokat. Ráadásul sokan hangosan hallgatnak zenét. Ez számunkra nehézséget okoz, ugyanis gyakran tapasztaljuk, hogy nem mindig hallják meg az emberek időben a szirénát. Sokan pedig keresik, hogy honnan jön a mentőautó és hirtelen nem tudják, hogy mit csináljanak – hangsúlyozta a sajtószóvivő, aki azt is elárulta, hogy olykor előfordul, a lakosok panaszkodnak, hogy túl hangos a sziréna, de mivel életet mentenek, így muszáj használni.

Mint mondta, az országban történő balesetek csak töredéke valóban életveszélyes, ezek száma hozzávetőlegesen 30 ezer. Ilyen esetek egyebek mellett az erős vérzés, ha valakinek légúti elzáródása van, ha eszméletlenül fekszik és megfulladhat vagy a klasszikus szívmegállás. Ilyenkor pár perc is számít.

Nemcsak a mentőszolgálat munkatársait, hanem a katasztrófavédelmet is érinti az a probléma, hogy sokan nem figyelnek oda a megkülönböztető jelzést használó járművekre.

Szeles Péter, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője elmondta, hogy évről évre több autó vesz részt a közúti közlekedésben. Sajnos ezáltal gyakrabban fordul elő, hogy a káresetekhez vonuló tűzoltók balesetveszélyes helyzetbe kerülnek vagy balesetet szenvednek. Az esetek nagy részében pedig a járművezetők figyelmetlensége okozza a balesetet, amelyekben nem egyszer tűzoltók is sérülést szenvednek.

Szeles Péter kiemelte, hogy amennyiben egy káresethez vonuló jármű balesetet szenved, azzal emberi életek és anyagi javak is veszélybe kerülnek. Ha nem tudja folytatni az útját a gépjárműfecskendő, abban az esetben egy másik egységet kell a helyszínre riasztani és ez nagy késedelemmel jár.

Az ilyen és ehhez hasonló esetek elkerülése érdekében a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője arra kéri a járművezetőket, hogy tartsák be a KRESZ szabályait.

Segíthetjük a mentők munkáját

Győrfi Pál sajtószóvivő arra is kitért, hogy a gépkocsivezetői­ket arra ösztönzik, hogy a biztonság a legfontosabb, még akkor is, ha gyorsan kell menniük, hiszen fontos, hogy odaérjenek a helyszínre. A sajtószóvivő azzal kapcsolatban, hogy hogyan segítik a lakosságot , elmondta: a mentőszolgálat az utóbbi időszakban változtatott a kommunikáción.

– Több kisfilmet készítettünk, amelyekben megpróbáljuk bemutatni például azt, hogyan kell lehúzódni, de azt is, hogy nem szabad közel parkolni a mentőautóhoz. Minél érdekesebben mutatunk be valamit, annál jobban eljut az emberekhez. Sikeres ez a kezdeményezésünk – közölte Győrfi Pál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában