mise

2019.10.04. 14:50

Csontereklye érkezik a ságújfalui templomba

A településen hosszú ideig nem volt templom, a hívők a szomszédos Karancsságra jártak misére.

Sz. F.

Püspöki mise Ságújfalu Szent László tiszteletére felszentelt templomában Archív fotó: H. Cs.

Ságújfalu Dr. Horváth József esperes, Karancsság lelkipásztora kezdeményezte a ságújfalusi templom felépítését. Közadakozásból, összefogással két év alatt elkészült a templom, amelyet 1939. október 8-án szenteltek fel, védőszentje Szent László. Ságújfalun azóta ez a nap a búcsú és a vendégség napja.

A községben a hétvégén a 80. évforduló alkalmából kétnapos nagyszabású ünnepségre készülnek. A templomépítő dr. Horváth József 1965-ben hunyt el, Ságújfalun temették el. Sírjánál koszorúzással és megemlékezéssel kezdődik a kétnapos ünnep. Ságújfaluról származó Gáspár Aladár nyugalmazott művésztanár, költő képeiből a falumúzeumban nyílik kiállítás, ahol író-olvasó találkozó keretében bemutatják a szerző verseskötetét. Dénes László helyi pedagógus, az egyházközség elnöke Tíz év, nyolcvan pillanat címmel rendez fotókiállítást alkotásaiból.

Püspöki mise Ságújfalu Szent László tiszteletére felszentelt templomában Archív fotó: H. Cs.

Vendégük dr. Csókay András idegsebész, aki a fejüknél összenőtt sziámi ikreket szétválasztotta. A világhírű orvos Istennel és az emberrel fenntartott kapcsolatáról szól. A szombati nap programját a Dobroda zenekar népzenei örömkoncertje zárja.

Vasárnap a templomban Meszlényi Zoltán püspök, aki a templomot 1939-ben felszentelte, unokahúga Meszlényi Lívia lesz a vendégük. A templomban Boldog Meszlényi Zoltán püspök életútjáról nyílik kordokumentum kiállítás. A hívők elhelyezik a megemlékezés virágait a püspök falfreskójánál.

Az ünnepi szentmisét dr. Mohos Gábor, az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke mutatja be. A ságújfalusi egyházközség erre az alkalomra megkapta a Budapesti Belvárosi Nagyboldogasszony templomban őrzött Szent László-csonterekjét.

A hétvégén Ságújfaluban fogadják a Szent korona hiteles másolatát is, amit koronaőrök fognak őrizni. A szentmise végén élménykoncertet ad a budapesti Szent Efrém férfikar. A templomkertben a közös ebédhez a rimóci rezesbanda szolgáltatja a zenét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában