választások

2019.09.11. 13:50

Minden nógrádi településen akad elegendő jelölt

Lejárt az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az októberi önkormányzati választásra. A határidőn túl beérkező ajánlásokat és jelentkezéseket a bizottságok már nem fogadhatják el.

Palchuber Kinga

Urnát borítunk októberben. Jelöltekből lesz választék szűkebb hazánk valamennyi helységében

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

A választáson csak azok indulhatnak polgármester- vagy képviselőjelöltként, akiknek hétfő délutánig sikerült összegyűjteniük a jegyzők által korábban meghatározott számú ajánlást az ajánlóíveken, leadták azokat a választási bizottságnál, majd a testületek az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették. A határidőn túl beérkező ajánlásokat és jelentkezéseket a bizottságok már nem fogadhatják el.

Urnát borítunk októberben. Jelöltekből lesz választék szűkebb hazánk valamennyi helységében
Fotó: L.B. / NMH

Dr. Bagó József, a Területi Választási Iroda (TVI) vezetője érdeklődésünkre – tájékoztató jelleggel – elmondta: Nógrád megye 131 településén sikerült polgármester és települési képviselő jelölteket állítani. Településvezetőként 331, egyéni képviselőjelöltként 1341, egyéni választókerületi jelöltként 72 fő indul, míg kompenzációs listán 56-an szerepelnek.

Megyei listát hét jelölőszervezet állított. Nógrád megyében a Munkáspárt listáján 34, a Fidesz-KDNP közös listáján 25, a DK listáján 15, míg az MSZP listáján 9 személyt tüntettek fel. A Jobbik 15, a Momentum pedig öt jelölttel van bejelentve.

Kisorsolták a sorrendeket

A Területi Választási Bizottság a megyei listák sorsolását is elvégezte, így a megyei önkormányzati listák sorrendjét az alábbiak szerint állapította meg: 1. Demokratikus Koalíció, 2. Magyar Munkáspárt, 3. Momentum Mozgalom, 4. Jobbik Magyarországért Mozgalom, 5. FIDESZ Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt, 6. Mi Hazánk Mozgalom, 7. Magyar Szocialista Párt. A roma nemzetiségi listák sorrendje a következőképpen alakult: 1. „Lungo Drom” Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség, 2. Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezete, 3. Nemzeti Roma Összefogás, 4. Fiatal Romák Országos Szövetsége. A szlovák nemzetiségi listán a Magyarországi Szlovákok Szövetsége szerepel. A vezetőhöz jogorvoslatról eddig nem érkezett információ.

Dr. Bagó József kérdésünkre ismertette: öt évvel ezelőtt szűkebb hazánkban összesen 333 polgármesterjelölt indult, míg a képviselői helyekre pályázva 1570 egyéni képviselőjelölt, 126 egyéni választókerületi jelölt, valamint 117 települési kompenzációs listás jelölt mérette meg magát. Megyei listát 2014-ben hat jelölőszervezet állított, ezeken 133 jelölt neve szerepelt.

A nemzetiségi listán Nógrád megyében a Nemzeti Roma Összefogás kilenc, a Fiatal Romák Országos Szövetsége tíz, a Magyarországi Szlovákok Szövetsége ugyancsak tíz, míg a Lungo Drom 15 jelölttel áll a nyilvántartásban.

A cikkben szereplő adatok tájékoztató jellegűek: a jogorvoslatra rendelkezésre álló idő pedig szeptember 13-án, pénteken telik le.

Nem érkezett panasz a bizottsághoz

Dr. Bagó József tájékoztatott: a legtöbb polgármesterjelölt Bercelen és Cereden száll versenybe, előbbi településen hét, utóbbin hat jelölt pályázik a vezetői pozícióra. Olyan település Nógrád megyében egyelőre nincs, ahol a választás jelöltek hiányában elmaradna, azaz minden településen van legalább egy polgármesterjelölt és megfelelő számú képviselőjelölt is. Megyénkben több olyan település is van, ahol a rendszerváltás óta polgármesterként funkcionáló személy indul, ám erről pontosabb információkat a települési rögzítések befejezését követően kapunk. A helyi választási irodák vezetői hétfő estig nem jelentettek a jelöltállítással kapcsolatban a helyi választási bizottságokhoz beérkezett kifogást, s a Nógrád Megyei Területi Választási Bizottsághoz sem érkezett panasz.

Megtudtuk: negyven településen egy-egy polgármester jelöltet rögzítettek, azaz nem lesz ellenfele. A települési nemzetiségi önkormányzat választása előreláthatólag 51 településen zajlik le, amelyből egy német, negyvenkét roma és nyolc szlovák nemzetiség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában