pályázat

2019.09.29. 06:50

Jövőre több forrás jut a nógrádi civileknek is

A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2020. évi pályázataira idén október 1-jétől lehet jelentkezni. Nógrádban jelenleg 1818 bejegyzett civil szervezet van.

Gerhát Karina

Kirándulóhelyet újítanak fel a civilek Eresztvényben

Fotó: Balazs Ladoczki

Azért, hogy a civil szervezetek részletes, pontos információval rendelkezzenek a NEA-ról, szeptemberben országos tájékoztató körútra indultak a Miniszterelnökség munkatársai. Salgótarjánban a megyeházán várták az érintetteket.

Az esemény elején Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta: a társadalom élő szövete az a világ, amit a civilek képviselnek, ami összetartja a családokat, a falu-, és az egyházközösségeket, illetve az egész országot.

Ezen gondolatok elhangzása után Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára tartott előadást.

– Azért ez a szeptemberi országjárás, amelynek Nógrád az utolsó állomása, mert október 1-jén megjelennek a NEA összevont – működési és szakmai – pályázatai. November 11-ével megnyílik az egyszerűsített pályázati kapu is. Ami a forrásokat illeti, jó hírünk van, idén 5,9 milliárd forint volt a NEA rendszerében, jövőre pedig ez növekszik, 7,7 milliárd forint lesz – mondta Szalay-Bobrovniczky Vince.

A helyettes államtitkár hozzátette: a különböző forrásoknak köszönhetően 280 milliárd forintot kapnak a civil szervezetek. A NEA-nak összevont és egyszerűsített pályázatai vannak. Utóbbi esetében 200 ezer forint erejéig, aki beadja a pályázatot és formai szempontból sem vét hibát, biztosan nyer.

Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár előadása
Fotó: H.Cs. / NMH

Ezután dr. Kecskés Péter, a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság főosztályvezetője számolt be a 2019. évi pályázati tapasztalatokról, bemutatva az országos, illetve a megyei adatokat.

A főosztályvezető kifejtette: az egyszerűsített támogatás esetében hazánkból összesen 2491 pályázat érkezett be, amelyből 2237, közel 90 százalék nyert is. Nógrád megyéből összesen 89-en éltek ezzel a lehetőséggel, a pályázatok közül 74 bizonyult sikeresnek. Az összevont pályázat esetében 8426 érkezett be országos szinten, ebből 5786 felelt meg ennek a kategóriának. Megyénkből összesen 35 nyert.

A számadatok után dr. Kis­ida Tamás, a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság jogi referense szólt a civil szervezetek helyzetéről, a statisztikai adatok tükrében.

Furka Ágnes, a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság döntéstámogatási referense tartott tájékoztatót arról, hogyan tudunk jó pályázatot benyújtani, illetve milyen hibákat kell elkerülnünk. A rendezvény végén lehetőség volt a kérdéseik feltételére is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában