légzuhatag

2019.08.26. 15:00

Hátborzongató légköri jelenséget fotóztak Balassagyarmaton

Katasztrófafilmbe illő természeti jelenséget fotóztak le Balassagyarmat fölött.

Nool

Fotó: Kinczel László

Vasárnap délután Nógrád megye egész területén futószalagon érkeztek a zivatarok dél felől, melyeket látványos, de annál veszélyesebb jelenségek, légzuhatagok is kísértek.

Balassagyarmat közelében látványos kép készült a ritkán látott, félelmetes természeti jelenségről:

Fotó: Kinczel László

Az Időkép beszámolója szerint a légzuhatagok látványos, de annál veszélyesebb jelenségek, a zivatarok kísérőjelenségei, amelyek akkor alakulnak ki, amikor a zivatarfelhő magasabb régiójában felgyülemlő hideg levegő nagy sebességgel indul el a felszín felé. A földet érő hideg levegőbuborék horizontális irányban szétterjed, ekkor rövid ideig viharos, olykor orkán erejű széllökéseket tapasztalhatunk, melyek jelentős károkat tudnak okozni egy kisebb területen belül.

A meteorológiai oldal Balassagyarmati webkameráját a földet érő légzuhatag széle érte el:

Az Nógrád megyei zivatarokra az Alsópetényi-kilátóról is tökéletes kilátás nyílott.

Az Időkép felvételén a cellákat kísérő kisebb-nagyobb légzuhatagok is feltűnnek. A Balassagyarmat közelében lecsapót 0:03-tól láthatjuk az északi horizonton.

A vasárnapi zivatarok jelentős károkat hagytak maguk után Nógrád megye több településén is, a tűzoltókat több esethez is riasztották.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelem tájékoztatásából kiderült, hogy egy kidőlt tizenöt méteres fa akadályozta a közlekedést vasárnap délután a 2-es számú úton Szendehely közelében.

Egy családi ház udvarára dőlt, és megrongálta a kerítést, illetve a ház teraszát egy nyolc méteres fa délután Nagybárkányban, az Ady úton.

Este Csitáron, a Kórház úton hasadt le egy huszonöt méteres fa egyik ága és két járműre esett rá. A rétsági, a pásztói és a balassagyarmati hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel eltávolították a kidőlt fákat és a lehasadt faágat, a 2-es úton megszüntették a forgalmi akadályt.

Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában