sikeres pályázatok

2019.08.03. 15:20

42 nógrádi település kap támogatást orvosi eszközökre

Orvosi eszközök beszerzésére 42 Nógrád megyei település kap támogatást, három pedig orvosi rendelő felújítására vagy építésére nyert el forrást a Magyar Falu Programban. Érsekvadkert mindkét tenderen sikeresen pályázott, Magyargéc pedig új orvosi rendelőt építhet 85 millió forintból.

Lászlók Judit

A Magyar Falu Programnak köszönhetően korszerű körülmények közt gyógyulhat a beteg Fotó: MW

Fotó: Berán Dániel

A Miniszterelnökség közzétette a Magyar Falu Program orvosi rendelő felújítására, illetve építésére, valamint az orvosi eszközök beszerzésére irányuló pályázatának nyertes településeit.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta, hogy az ötezer lélekszám alatti falvakban országszerte 186 orvosi rendelő épülhet vagy újulhat meg, összesen 4 milliárd forint értékben. 778 kistelepülésen nyílik lehetőség orvosi eszközök beszerzésére, összesen 2 milliárd forintért. Az orvosi eszközök beszerzésére kiírt pályázaton – amelyen 1-től 5 millió forintig lehetett támogatáshoz jutni –, csaknem minden jelentkező nyert. A 2 milliárd forintos keret szinte teljesen elégnek bizonyult. Az orvosi rendelők építésére, felújítására meghirdetett pályázaton azonban a pályázók csak mintegy fele juthatott forráshoz. A nagy érdeklődés miatt jövőre újra közzéteszik e felhívást.

Az orvosi rendelők felújítására vagy építésére három nógrádi település nyert el forrást: Kishartyán, Érsekvadkert és Magyargéc. Utóbbi községbe a pályázati kiírás második legmagasabb támogatási összege érkezik, 85 millió forint értékben.

– Régóta a terveink között szerepelt egy új orvosi rendelő létrehozása, hiszen a régi olyan rossz állapotban van, hogy azt már nem lehet felújítani. A támogatással ezt a tervünket válthatjuk most valóra – mondta Velki Róbert, Magyargéc polgármestere. Hozzátette: az új épület a szociális központ mellett kap majd helyet. Ha a közbeszerzési eljárást sikerül záros határidőn belül lefolytatni, akkor még az idén el is kezdődhet az építkezés.

Orvosi eszközök beszerzésére 42 megyei település nyert támogatást: Bánk, Bárna, Cserhátsurány, Cserhátszentiván, Csitár, Drégelypalánk, Ecseg, Egyházasdengeleg, Érsekvadkert, Galgaguta, Héhalom, Iliny, Ipolyvece, Jobbágyi, Karancsalja, Karancsság, Kétbodony, Litke, Ludányhalászi, Mátramindszent, Mátraszele, Mátraterenye, Mihálygerge, Mohora, Nagybárkány, Nagyoroszi, Nézsa, Nógrádmarcal, Nógrádsipek, Nőtincs, Palotás, Patvarc, Rimóc, Romhány, Szátok, Szendehely, Szente, Szirák, Szurdokpüspöki, Tereske, Vanyarc és Vizslás.

Érsekvadkert mindkét pályázati kiíráson sikeresen szerepelt. Ennek értelmében pedig az orvosi rendelő energetikai korszerűsítése mellett az alapellátáshoz szükséges eszközökkel is felszerelhetik a létesítményt.

– Az orvosi rendelő energetikai korszerűsítése 15 millió forintból valósul meg. Az orvosi eszközök beszerzésére pedig közel 3 millió forint támogatást nyertünk el. Ez utóbbi tartalmazza többek között egy defibrillátor beszerzését is – mondta dr. Kovácsné Nagy Mária polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában