Szemet vetettek, gabonát aratnak

2019.07.28. 06:40

Nógrádban is munkához láttak a kombájnok

A szélsőséges időjárás miatt az őszi árpa és búza esetében a szakemberek a tavalyihoz hasonló eredményeket várnak, ellenben a repce idei termésátlaga elkedvtelenítette a gazdákat.

Veres Edina

Herencsény határában javában zajlott az aratás nagy munkája az elmúlt napokban Fotó: Torjay Attila

Az év elején a tartós vízhiánnyal kellett szembenézniük a megyei gazdáknak, majd később a tartós esőzések hátráltatták őket a szántóföldi munkák elvégzésében. Az idő múlásával azonban elértek a végső számadáshoz, így kiderül igaz-e a mondás, miszerint: ki mint vet, úgy arat.

Tácsik Bálint, a Nógrád Megyei Kormányhivatal földművelésügyi osztály vezetője elmondta: a szélsőséges időjárási viszontagságok ellenére idén is igen korán – július második hetében – el tudtak rajtolni a betakarítógépek.

Herencsény határában javában zajlott az aratás nagy munkája az elmúlt napokban Fotó: Torjay Attila

– Nálunk is csakúgy, mint az országunk többi megyéjében először az őszi árpák és az őszi káposztarepcék fajtái nyitják a sort. Az időjárásban végbement hirtelen változások jelentős mértékben befolyásolják a megyén belüli lokális hozamokat. Összességében elmondható, hogy a tavalyi évvel megegyezően valamelyest visszaesés várható a termésmennyiségben a tavaszi aszály miatt – emelte ki az osztályvezető.

Azzal kapcsolatban, hogy hol maradhatnak a betakarítási munkálatok a legkésőbbre Tácsik Bálint úgy fogalmazott: szűkebb hazánkban is délről északra tartanak a munkálatok, de mivel megyénk területe a többihez képest kisebb, ezért nálunk ezek a különbségek csupán néhány napra korlátozódnak. Az osztályvezető hozzátette, hogy a betakarított termések minősége szintén változékonyságot mutathat a lokális viszontagságok miatt.

A megyét érintő betakarítási munkafolyamatokról Szandai József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád megyei elnöke kifejtette: az őszi árpa jó részét már le is aratták a helyi gazdák, míg a repce betakarítása is előrehaladott állapotban van.

– A termésátlag a jelenlegi adatok szerint őszi árpánál közel 5 tonna lesz hektáronként, amely megyénk adottságaira tekintettel megfelelőnek mondható. Az őszi káposztarepce eddigi, hektáronkénti 3 tonna alatti átlaga elkedvetleníti a gazdákat, mivel ez az érték egyelőre elmarad a tavalyi 3,3 tonnás átlagtól – mondta Szandai József, majd kitért arra is: az őszi búza betakarítása is megkezdődött.

Döntő szerepet kap az időjárás

– Az összes terület egyharmadán már végeztek a kombájnok. Ennek alapján tájékoztató jellegű adat a hektáronkénti közel öttonnás termésátlag, amely megyei viszonylatban kielégítőnek számít – mondta lapunknak Szandai József. – Vannak kiemelkedő teljesítményt nyújtó területek, illetve gazdaságok, ahol a búza termésmennyisége a 6 tonnát is eléri egy hektárra vetítve, de ez a kimagasló érték megyénkben sajnos csak kisebb területet érint. Az Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke ennek fő okaként azt fogalmazta meg, hogy a megyénk adottságai nem különösen kedveznek az őszi búzának, a környezeti adottságokon túl a vetés ideje, valamint a gazdák által választott technológia is erősen befolyásolja az aratás elkezdésének időpontját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában