szezon

2019.07.13. 06:50

Még baráti áron kaphatunk barackot

Megrövidítheti a sárgabarackszezont az elmúlt időszakban bőségesen megtapasztalt hőség. Ideje beszerezni a lekvárnakvalót…

Kis Dalma Róza

Érdemes gyorsan ellátogatni a piacra. Most még olcsón adják, de egyik napról a másikra eltűnhet a standokról a sárgabarack

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

Javában tart a sárgabarack szezonja. A lédús, édes csemege étkezéshez és lekvárnak is kiváló.

Most viszonylag olcsón hozzájuthatunk a mézédes finomsághoz, hiszen a salgótarjáni piacon már akár 350 forintért beszerezhetjük kilóját a sárgabaracknak. Az idei termés valamivel bőségesebbnek bizonyult a tavalyinál, azonban a hatalmas hőség nem kedvez a gyümölcsöknek.

Érdemes gyorsan ellátogatni a piacra. Most még olcsón adják, de egyik napról a másikra eltűnhet a standokról a sárgabarack
Fotó: H.M. / NMH

Ruzsomné Katalin gyön­gyöspatai őstermelő elmondta, hogy a nagy melegben könnyen megsül a fák hegyén elhelyezkedő gyümölcs. Az őstermelő standján, amikor ott jártunk, megtalálhatók voltak a sárgabarackok legjobbjai, köztük a magyar kajszival, a gönci óriással és a ceglédi bíborral.

– Lekvárfőzésre sem mindegy, hogy melyik fajtát vásároljuk. Mielőtt a zsebünkbe nyúlnánk, érdemes kikérni a termelő véleményét, hiszen vannak olyan gyümölcsök, amelyek bár szépek és finomak, de rostszálakat tartalmaznak, s így elrontják a befőttesüveg tartalmát – mondta Ruzsomné Katalin.

A piac egyik vásárlója, Klári néni már július közepén elkezdi beszerezni a sárgabarackot. Minden évben hagyományos módon készíti el belőle a lekvárt.

A hozzáértők meglátása szerint érdemes példát venni róla…

– A sárgabarack egyik napról a másikra eltűnhet a piacokról, ugyanis a nagy melegben gyakorlatilag képtelenség tartósítani – mondta Tóth Péter vállalkozó.

Vagyis, ha valaki befőzésre adta a fejét, akkor most már nem szabad halogatnia a beszerzést.

Címkék#barack

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában