almanach

2019.07.14. 11:20

Bemutatjuk Cserhátszentivánt, ahová évente hazavárják a falu szülötteit

Az elmúlt időszakban megnyert pályázatoknak köszönhetően, több fejlesztés is valóra válhatott a településen. Közel 30 millió forintos összegből került felújításra a csapadékelvezető árok a Rákóczi utca több száz méter hosszú szakaszán. 36 millió forintból kezdődhetett el a település kultúrházának energetikai korszerűsítése. A felújítás alatt megtörtént a nyílászárók teljes körű cseréje, a fűtés korszerűsítése, a külső falak és a tetőszerkezet szigetelésének kialakítása.

Bercsényi Kinga

A kis falu és környéke kedvelt kirándulóhely. A patak mellett fedett pihenő várja a turistákat NMH-fotó

– Ez az épület ad otthont településünk nagyobb rendezvényeinek és a kulturális élet központjaként szolgál. Még az 1960-as években épült és már több helyen is felújításra szorult. A nyílászárók nem funkcionáltak, a meglévő fűtési rendszerrel pedig nem tudtuk kifűteni a benne található helyiségeket – nyilatkozta portálunknak Siraky Attila, Cserhátszentiván polgármestere. A későbbiekben a már közel 60 éves és a falu szívében elhelyezkedő épület belső berendezését is szeretné modernizálni a falu vezetősége.

Cserhátszentiván

Polgármester:

Siraky Attila

Alpolgármester:

Lord Eszter

Jegyző:

dr. Turza Csaba József

Képviselő-testület:

Balás István András,

Bényei Zsolt,

Cservölgyi Zoltán Barnabás

Községháza:

3066 Cserhátszentiván, Kossuth u. 1. Tel: 06-32/382-026, 06-32/382-056, e-mail: [email protected]

Lakosságszám: 111 fő

– Jelenleg egy benyújtott pályázatunk van, aminek segítségével az orvosi rendelő új eszközeinek beszerzése valósulhatna majd meg. Mindezek mellett, ha adódnának a jövőben megfelelő támogatási lehetőségeink, akkor az önkormányzat épületét és a temetőben található ravatalozót is szeretnénk felújítani és bővíteni – tette még hozzá a polgármester.

A pályázati támogatásokon túl, önerőből is igyekszik élhetőbbé és szebbé válni a kis település. Az önkormányzati bekötőutaknál található árkok járórácsait folyamatosan karbantartják, szem előtt tartva a lakosság balesetmentes közlekedését. A közösség összetartozását pedig a minden évben megtartott falunapon és a már hosszú évek óta megrendezett világtalálkozón igyekeznek erősíteni a helybéliek.

 

A kis falu és környéke kedvelt kirándulóhely. A patak mellett fedett pihenő várja a turistákat NMH-fotó

Harminc millióból újult meg a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül két nyertes pályázatban is részesült az elmúlt években Cserhátszentiván települése. Közel harmincmillió forintos összegből, mintegy 800 méteres szakaszon valósult meg a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer rekonstrukciója, amelynek korábbi hiányosságai évről évre egyre növekvő problémát jelentettek az önkormányzat számára. Mindezek mellett a kulturális élet fellendítésére és a helyi közösség összetartó erejének erősítésére is nyert támogatást a település.

Közösségformáló erővel bír a családi eseménynek indult kezdeményezés

Már több mint tíz éve kerül megrendezésre a településen a Cserhátszentivániak Világtalálkozója. Az eseményt hagyományosan a falu védőszentjének és névadójának, Keresztelő Szent Jánosnak az ünnepén, az ő tiszteletére újjáépített templom 1759. évi felszentelésének évfordulóján tartják. Az ötlet a cserhátszentiváni születésű Murányi Gyulától származik, aki dr. Szalay Ferenc professzorral együtt fő szervezője a rendezvénynek. Eredetileg egy családi körben megtartott találkozó lett volna, de később a meghívottak köre bővült és kiterjedt mindenkire, aki valamilyen formában kötődik a településhez.

Sok szeretettel készülnek a falubeliek a találkozóra, ahol a zene és a tánc is előtérbe kerül Fotó: L. B.

– A tapasztalat pozitív, az emberek szívesen jönnek. Az összejövetelnek közösség formáló ereje van és sikere révén sok minden megvalósult már a településen – nyilatkozta dr. Szalay Ferenc. A világtalálkozó alkalmából minden évben megjelenik egy évkönyv, ami a két találkozó közötti időszak történéseit öleli fel. Siraky Attila polgármester szerint, ez egy nagyon jó lehetőség a közös időtöltésre azoknak, akik Cserhátszentiváninak érzik magukat.

Lord Eszter alpolgármester, tanár

– Miért költözött a településre?

– Édesanyám Cserhátszentiváni születésű. Gyerekkorom óta jártunk ide rokonokat látogatni. Nemegyszer gyalogoltunk ide Ecsegről a völgyön át. Sok szép emlékem van róla. Az iskoláim befejezése után Budapesten, Torontóban, majd az angol férjem révén Londonban éltem. A gyermekeinket azonban egy csendes, nyugodt, és a természethez közeli környezetben szerettük volna felnevelni. A férjem első látásra beleszeretett ebbe a festői szépségű vidékbe. Nem sokat gondolkodtunk azon, hogy hol legyen az életünk soron következő állomása.

– Mivel tudja segíteni a Cserhátszentivániak életét?

– Szívesen részt veszünk a falu közösségi életében, programok szervezésében, lebonyolításában. 2010-től önkormányzati képviselőként, majd 2014-től alpolgármesterként tevékenykedem. Célom a falu értékeinek megőrzése, újabb értékek teremtésének elősegítése. 2016 tavaszán a kezdeményezésemre több pályázatot is sikerült beadni.

– Mit szeretne, ha a jövőben megvalósulna a településen?

– Nagy szükség lenne a településen a korszerű, központi szennyvízelvezetésre. Az utak minőségén is javítani kellene. Néhány utca még nincs aszfaltozva. Ezt mielőbb pótolni szeretnénk. Emellett egyre nagyobb igény lenne a térség kistelepüléseit összekötő kerékpárútra is. Reméljük, hogy az idelátogatók kedvet kapnak a falusi életre és gyarapodni kezd a lakosság.

Neves festő alkotásai a plébánián

Bakallár József festőművész Cserhátszentiváni származású szülők gyermeke. Kisgyerekkorában pár évet ő maga is a településen töltött, iskolába is itt kezdett járni. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán végezte tanulmányait. Művei a világ minden tájára eljutottak. Több hazai és külföldi kitüntetéssel is rendelkezik. A művész 2007-ben lett a község díszpolgára. Cserhátszentiváni Corpus című festménye a település templomát díszíti, 30 képből álló állandó kiállítása a plébánián tekinthető meg. 2013-ban hunyt el.

Mi a véleménye Cserhátszentivánról?

Siraky Lajos

Siraky Lajos, helyi lakos: – A családfánk az 1300-as évekig visszavezethető. A szüleim ide valósiak, itt születtek, és nem nagyon hagyták el a települést. Azt tapasztalom, hogy a faluban élő emberek bizakodóak, de sajnos kevés a lakosság. A fiatalok jó levegőn, szép természeti környezetben élhetnek, az időseknek pedig nyugalmuk van. Ha itt valaki pihenni akar, akkor arra lehetősége van.

Cservölgyi Zoltán

Cservölgyi Zoltán, képviselő, vállalkozó: – Innen származnak a felmenőim. Gyermekként sok időt töltöttem itt, nagyon megszerettem a falut, ahová mindig visszavágytam. A falubeliek nagyon megbízhatóak és segítőkészek. Ha az ember be tud illeszkedni, akkor a szomszédokkal jó viszonyt lehet kialakítani, és ennek megfelelően mindenben számíthatok is rájuk.

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában