fegyverbe

2019.06.03. 11:20

Szécsényben bújtak angyalbőrbe az önkéntes tartalékosok

Újabb 150 önkéntes területvédelmi tartalékos tett ünnepélyes esküt a napokban, közülük 70 fő Nógrád megyéből érkezett a Szécsényben tartott ceremóniára.

Veres Edina

Forrás: NMH

Fotó: Hűvösi Csaba

Az országos eskütételnek tavaly Szentendre adott otthont, azóta Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megye közös megállapodás szerint felváltva szervez ünnepélyes eskütételt önkénteseinek. Első alkalommal – tavaly októberben – a három megye több mint 120 tartalékosa, mintegy 50 nógrádi önkéntessel az egri várban tett fogadalmat, majd a napokban újabb 150 civil esküdött fel ünnepélyesen a haza szolgálatára Szécsény történelmi múltú belvárosában.

Szűkebb hazánkból ez alkalommal 70 lakos ismételte az eskü szövegét, akik valamennyien a 25. Keresztényszigethy Sándor Zászlóaljnál teljesítenek majd önkéntes területvédelmi tartalékosi (ÖTT) szolgálatot, amely a másik két megye zászlóaljához hasonlóan, a Magyar Honvédség 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred kötelékéhez tartozik.

Ünnepi gondolataiban dr. Szabó Sándor, Nógrád megye kormánymegbízottja kifejtette: a világon nincs nemesebb cél, mint amikor valaki a haza érdekében áldozatot vállal.

– A kormány felismerte, hogy a hivatásosokból álló hadsereg mellé fontos egy önkéntes tartalékos rendszer kialakítása is, így 2017 óta az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer virágzik – hangsúlyozta a megyei kormánymegbízott. Dr. Szabó Sándor továbbá kiemelte, mekkora büszkeséggel tölti el, hogy a nógrádiak mondhatták elsőként: a tervezett feltöltési állomány elérte az 50 százalékot, így jelenleg mintegy 200 tartalékos van a megyénkben.

Az önkénteseket Apáti Zoltán dandártábornok, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokhelyettese is köszöntötte, mondván: ez az ünnep méltó szimbóluma annak az össztársadalmi törekvésnek, amelyet úgy nevezünk: honvédelem.

– Az újonnan esküt tett tartalékos katonák úttörő szerepet vállaltak az átalakuló és fejlődő Magyar Honvédség életében, ezáltal a haza, valamint az otthon védelmében és szolgálatában. A kormány döntése alapján egy olyan lehetőség nyílt előttünk, amely eredményeként az ország haderejének fejlesztése és modernizálása hosszú távon tervezhető. Az elmúlt huszonhat év legnagyobb honvédelmi és haderőfejlesztési programjának célkitűzése, hogy Magyarország minden járásában legyen legalább egyszázadnyi kiképzett tartalékosokból álló erő, amelyek tagjai az önkéntes tartalékos rendszer keretein belül hosszabb-rövidebb időre „angyalbőrbe bújva”, de a civil életet nem tagadva tudásukkal és munkájukkal segítik a honvédség törekvéseit, illetve szükség esetén a helyi közösség védelmét – fogalmazott a dandártábornok.

Később kiemelte: a honvédség – a magyar katonák – a haza védelmét csak a társadalom támogatásával és megbecsülésével képes ellátni. Apáti Zoltán továbbá a nool.hu érdeklődésére az önkéntes tartalékos szolgálat vállalásával kapcsolatban kifejtette: nagyon szép eredményeket értek el a három megyét magában foglaló régióban. Amint mondta: az, hogy a megyei területvédelmi zászlóalj feltöltöttsége elérte az 50 százalékot, országos szinten is kiemelkedő teljesítmény.

Más szemmel látja már a világot

A salgótarjáni Baló Tamás, ött. szakaszvezető elmondta: azért jelentkezett tartalékosnak, mert így lehetősége nyílt egy új ismeret elsajátítására, amelyet munka mellett nem tudott volna kivitelezni, emellett mindig is érdeklődött a katonaság iránt. A kiképzéseket nem találta nehéznek. Hozzátette: nagyon jó tapasztalatokat szerzett azzal, hogy a Magyar Honvédség felépítésének és működésének a megismerésével egy másforma szemszögből ismerhette meg a világot, hiszen a civil életben a versenyszférában dolgozik, amely egy, a honvédségtől nagyon eltérő közeg. Amint fogalmazott, számára a legtöbb kihívást talán az elöljárók felé nyújtandó „katonás” tiszteletadás elsajátítása jelentette. Az eskütétellel kapcsolatban, amelynek szövegét ő mondta el felsorakozott társainak, kifejtette: nagy örömmel tölti el, hiszen a szülei is szolgálták a hazát katonaként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában