új otthon

2019.06.10. 06:40

Kulturáltabb környezetbe kerülnek a berceli gondozottak

A korábbiakhoz képest jóval kulturáltabb környezetbe kerülnek a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Nógrád Megyei Reménysugár Egyesített Szociális Intézmény Harmónia Rehabilitációs Intézet és Ápoló, Gondozó Otthon lakói. Egy központi támogatásnak köszönhetően öt új ház épült, ahol igényesen kialakított szobákban élhetnek a gondozottak.

Hegedűs Henrik

Az új létesítmény a korábbiakhoz képest jobb elhelyezést biztosít a gondozottaknak Fotó: Torjay Attila

A napokban, ünnepség keretében adták át az új létesítményeket. A meghívott vendégek előtt az intézet kertjében vidám műsort adtak elő a fiatalabb és idősebb lakók. Szépen szóltak a közismert dalok, bátran énekeltek a középsúlyos és súlyos értelmi fogyatékos emberek.

Ezután indult a menet a fákkal szegélyezett lejtős földúton. A ballagók megmarkolták kis tarisznyáikat és büszkén sétáltak új otthonuk felé.

Az új létesítmény a korábbiakhoz képest jobb elhelyezést biztosít a gondozottaknak Fotó: Torjay Attila

Itt, a Petőfi út 2. szám alatt a fenntartó SZGYF Nógrád Megyei Kirendeltsége nevében Fülöpné Gálik Erika igazgató, a Reménysugár képviseletében Verbói Tiborné megbízott vezető, míg a Harmónia részéről Szepes Péter tagintézmény-vezető vágta át a szalagot, majd Hulitka Róbert plébános szentelte meg az épületet. A házigazdák és kísérőik ezután néhány perces bejárást tettek a belső térben, amely ugyan még üres, de néhány héten belül megérkeznek a berendezési tárgyak, így a lakók birtokba vehetik új, igényesen kialakított „világukat”.

Fülöpné Gálik Erika röviden kifejtette a kivitelezés részleteit. Elmondta, rendkívüli módon megérett már az idő az új házak kialakítására, mert a körülmények egyre elviselhetetlenebbé váltak a jelenlegi helyen, és a nagy zsúfoltság egyáltalán nem volt kedvező hatással a gondozottak testi-lelki fejlődésére, személyiségük alakulására, mindennapi életvitelükre.

Hozzátette, másfél éve adták be pályázatukat az Emberi Erőforrások Minisztériumához, ahonnan ötszázmillió forintos támogatást szereztek. Az egyenként kétszáz négyzetméteres épületek Bercel több pontján, elszórtan találhatóak, és tíz-tizenegy-tizenkettő gondozott személyt fogadhatnak. Hat szobát, három fürdőszobát alakítottak ki a tágas házakban, egyéb kiszolgálóhelyiségekkel, nagy ablakokkal, hogy minden irányból áramoljon be a fény. Ezzel a kivitelezés­sorozattal ötvenhét ember kulturáltabb ápolása oldható meg, állandó felügyelettel, egészségesebb környezetben.

Korszerűsítenek

Fülöpné Gálik Erika igazgató hangsúlyozta, a Reménysugár Egyesített Intézmény más helyein is komolyabb korszerűsítésre készülnek, hiszen rendelkezésre állnak még állami források, hogy a gondozottak ellátási körülményeit huszonegyedik századi szintre emeljék. Nemsokára így tesznek majd Diósjenőn, a Dr. Göllesz Viktor Rehabilitációs Intézetben. A jelenlegi kastélyépület, Bercelhez hasonlóan egyre kevésbé alkalmas a feladatára, itt közel kétszáz személy életkörülményeinek „kiváltását” kell megoldani, amit szintén külön házakban terveznek, a környező községek bevonásával.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában