svájci fehér juhászkutya

2019.06.29. 19:50

Íme Nógrád megye legszebb kutyája, Zeusz!

Bár svájci fehér juszhászkutya kevésbé ismert hazánkban, a nemrégiben megrendezett CAC kutyakiállításon mégis a fajta egyik példánya, Zeusz érdemelte ki a Nógrád legszebb kutyájának járó díjat. Gazdája, a balassagyarmati Baranyai Kata.

Szabó Rita

– Miért a svájci fehér juhászkutyát választottad kedvencednek?

– Nem ez az első fajta amit választottam. Zeusszal 2017 tavaszán ismerkedtem meg, amikor a régi gazdája megkért, hogy vezessem fel őt kiállításon a tenyésztője javaslatára, akivel az évben kezdtem el dolgozni. Zeusz előző tulajdonosának nehéz döntést kellett hoznia, a munkája miatt nem tudott róla gondoskodni. Amint értesültem róla, hogy Zeusz gazdát keres nem volt kérdés, hogy hozzánk kerül. A párommal, Gáborral régóta terveztük, hogy lesz egy saját kutyánk, de akkoriban nem tudtunk volna egy kölyökről megfelelően gondoskodni. Így Zeusz kétévesen lépett az életünkbe.

– Mesélj egy kicsit Zeuszról, Nógrád legszebb kutyájáról.

– Törzskönyvi nevén, Brownie of chocolate ice, de nekünk csak Zeusz. Idén lesz négy éves, tavaly két alom született tőle Dániába és Olaszországba. Tápiószelén született, tenyésztője Tóth Angéla a Chocolate Ice kennel tulajdonosa, akivel szinte már nem csak ismerős, hanem baráti kapcsolat is kialakult közöttünk.

Zeusz két évesen került Katához és a párjához Beküldött fotó

– Milyen szempontoknak kell megfelelni, ahhoz, hogy egy kutya díjat nyerjen? Zeusz mivel vette le a bírákat a lábukról?

– A fajtának van egy előírt standardja, amihez a legjobban kell hasonlítania, a bíró ez alapján dönti el alkalmas vagy sem a fajtagyőztes és egyéb címre. A lehető legjobb formában érdemes kiállítani a kutyákat a lehető legjobb kozmetikával, kondícióban és felvezetéssel. Azt, hogy mivel vette le a lábukról sajnos nem tudom megmondani, de az tény, hogy Zeusznak nagyon pozitív kisugárzása és termete, megjelenése miatt odavonzza az emberek tekintetét.

– Hogyan készültök fel egy-egy versenyre?

– Rengeteg gyakorlással. Jelenleg a hobbimnak élek, mint handler – így hívják azt a személyt akit a kiállítás előtt a gazdák felkérnek, hogy vezesse és készítse fel a kutyáját – veszek részt főként kiállításokon. Kilenc éve foglalkozom kutyák felkészítésével ezalatt rengeteg csínyt tanultam el, próbálok a lehető legtöbb technikát kipróbálni, elsajátítani. A gyakorlások során különböző eszközöket használok például állítópad és társai. Nem szoktam túlzásba vinni a napi „kötelező” foglalkozást, én a sok kicsi sokra megy alapelvet vallom. Mivel a svájci fehér juhászkutya igényli a kozmetikát így már hónapokkal a kitűzött kiállítások előtt nagy hangsúlyt fektetek a lehető legjobb szőrkondíció elérésére.

Zeusz pozitív kisugárzása és termete miatt vonzza az emberek tekintetét Beküldött fotó

– Több versenyen is részt vettetek már Zeusszal?

– Igen, két éve már elnyerte a Champion Of Champion címet is, amivel maga mögé utasította az az évi fiatal világ győztes kutyát is. A salgótarjáni CAC kiállítás után pedig Losoncon vettünk részt ahol tizennégy kutya közül lett fajtagyőztes. Ezek mellett volt már klubgyőztes, többszörös fajtagyőztes, osztály győztes és csoporthelyezett.

– Milyen természetű a svájci fehér juhászkutya?

– Egy igazán fáradhatatlan, élénk, aktív fajta. A természete nagyon kellemes csalódás volt számomra, barátságos, karakán, magabiztos mindemellett domináns, de semmiképp sem agresszív. Minden olyan családnak ajánlom a tartását ahol van gyerek, rendkívül jó társ és igen gyerekbarát ezt magam is megtapasztaltam. Emellett olyan embereknek is, akik aktív életet élnek, szeretnek túrázni, sétálni vagy futni. Szerintem még társasházban is igen jól elvan, nem egy rongálós fajta. Zeusz a negyedik kutyánk, kettő magyar agár és egy törpe schnauzer mellett. A szívem jelenleg a magyar agáré. Az idén megalapított kennelem első alomja júniusban született, kilenc kiskutyával a tavalyi Európa-győztes szukámtól. Törzskönyvi nevén Barracuda Llawondyss, Csehországból vásároltunk.

Zeusz érdemelte ki a Nógrád megye legszebb kutyának járó díjat a Salgótarjánban megrendezett CAC Nemzeti Kutyakiállításon Beküldött fotó

– Milyen versenyen indultok legközelebb?

– Ezt előre még nem tudom megmondani, nyáron szerintem egy kicsit szünetelünk az időjárás miatt. Magyarországon már nem tervezek olyan sokat kiállítani, inkább a körülöttünk lévő országokat próbáljuk becserkészni és jövőre talán a tengerentúlra is eljutunk…

– Családod támogat a handlerkedésben, ebben a korántsem hétköznapi hobbiban?

– Igen, önzetlen segítséget kapok az édesapámtól Baranyai Gábortól, és a páromtól Hugyecz Gábortól. Ezúton szeretnék köszönetet mondani Zeusz tenyésztőjének is, Tóth Angélának amiért ilyen társat tudhatunk magunk mellett. És a Nool.hu-nak is köszönöm a felkérést, amiért ez a cikk megszülethetett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában