családalapítás

2019.05.30. 13:30

Nem kell lakbért fizetniük a Gyarmaton fészket rakó fiataloknak

Hamarosan betelepülhetnek frissen készült fészkeikbe az első fecskék! Balassagyarmaton 11 vadonatúj összkomfortos lakás várja a városban letelepedni szándékozó fiatalokat.

Sziládi Krisztina

Egy nyertes pályázatnak köszönhetően gőzerővel zajlik az építkezés a főutcai, százéves gangos házak emeletén Fotó: Torjay Attila

A város önkormányzata fontosnak tartja, hogy Népességmegtartó Programmal is segítse a fiatalok városban tartását, beköltözésük ösztönzését, és a gyermekvállalás segítését.

– A folyamatosan bővített program keretében nemcsak ingyen telkeket igényelhetnek a kétgyermekesek, de akár kétmillió forintos kamatmentes hitelt és a gyermekek után akár 500 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak első lakásukhoz a 40 év alattiak. Homlokzat- és járdafelújítási pályázat segíti az otthonteremtést, és ha már otthon van, kelengyepénz segíti a gyermekvállalást – tájékoztatott Medvácz Lajos, a város polgármestere.

Egy nyertes pályázatnak köszönhetően gőzerővel zajlik az építkezés a főutcai, százéves gangos házak emeletén Fotó: Torjay Attila

Egy nyertes pályázatnak köszönhetően pedig gőzerővel zajlik az úgynevezett fecskelakások építése a főutcai plébániatemplom előtti százéves gangos házak emeletén. Nógrád megyében egyedül Balassagyarmat városa pályázott ifjúságmegtartó pályázatra az operatív programok közül, és nyert is. Ennek keretében épül 11 vadonatúj összkomfortos lakás fiataloknak 29–78 négyzetméter közötti nagyságban. A Gansel-udvar emeletén tizenkilenc 18–33 év közötti fiatal, vagyis nyolc pár és három egyedülálló juthat két éven át ingyenes lakáshoz, ahol csak a rezsit kell fizetniük. Tökéletes lehetőség családalapításra!

A több mint százmillió forintos beruházás gőzerővel zajlik. A város képviselő-testülete júniusban dönt a rendeletről, amelyik szabályozza a pályázat részleteit.

Medvácz Lajos polgármester elmondta: a pályázat feltétele, hogy a beköltöző fiatalok az ingyenes lakhatásért közösségi önkéntes munkát vállaljanak és Balassagyarmaton dolgozzanak.

Amennyiben túljelentkezés lesz, az elbírálásnál előnyt jelent majd a szociális helyzet, a meglévő gyermek, a diploma, szakképzettség, illetve a más településről való beköltözés. Pályázni 2019 júliusától lehet, érdemes figyelni a közösségi és sajtófelületeket. A lakások a tervek szerint szeptember elsejével válnak beköltözhetővé.

A város szívében, a Rákóczi út 25–27 szám alatt található szecessziós és eklektikus polgárházakat – több nyertes pályázatnak köszönhetően – olyan közösségi és ifjúsági ponttá fogják átalakítani Gansel-udvar néven, ami ideális kapunyitás lehet az életre a fiatalok számára.

A Gansel-udvarban a holokauszt, majd az államosítás után szociális lakásokat alakítottak ki a kommunista rendszerben, s ezt a bajt tetézte a kilencvenes évek eleji meggondolatlan lakásprivatizáció, amely lényegében konzerválta a nyomort. Az önkormányzat öt év alatt megszerezte a magántulajdonokat és pályázatok elnyerésével 80 év után újra a régi, polgári fényében tündökölhet majd a Gansel-udvar.

A felső szinten 11 fecskelakás, az udvarban közösségi terek és étterem, az utcai fronton üzletek és galéria-kávézó nyílik majd. A munkák gőzerővel folynak az emeleteken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában