malacfül

2019.05.24. 08:46

Három ország képviselői vettek részt a magyargéci disznótoron

Az önkormányzat öt éve testvértelepülési kapcsolatot ápol az erdélyi Csíkszentdomokossal. Céljuk, hogy a két településen élők megismerjék egymást, baráti kapcsolat alakuljon ki.

Sz. F.

A látogatások alkalmával mindkét helyen családoknál szállásolják el a vendégeket. A közös programokban kirándulás, sportesemények, kulturális foglalkozások, helyi hagyományok szerepelnek. A magyargéciek nemrég látták vendégül a csíkszentdomokosiakat. A tizennyolc tagú csoport programja közös vacsorával kezdődött, majd látogatást tettek Szécsénybe, a szlovákiai Mikszáthfalvára és Losoncra.

A közigazgatásilag Magyargéchez tartozó Kisgécet egyre több finnországi vendég fedezi fel. Jelenleg tizenkét külföldi család vásárolt ott ingatlant. Velki Róbert Magyargéc polgármestere portálunknak elmondta, hogy a disznóvágáson az erdélyi testvértelepülés résztvevői mellett ott voltak a finnek is. Így három nemzet közös disznóvágására került sor, ahol előkerült a három náció pálinkája is. Pár évvel ezelőtt a csíkszentdomokosiak aktívan részt vettek a magyargéci templom felújításában, ezért szombaton megnézik a felújított Isten házát, majd a helyiekkel együtt elzarándokolnak a település határában lévő kettős kereszthez.

Címkék#disznótor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában