gyakorlat

2019.05.17. 13:48

Gyarmati tűzoltó is segédkezett a romániai szimulált földrengésnél

Magyarország központi mentőszervezete, a HUNOR a napokban a román főváros, Bukarest és az erdélyi Nagysink (Cincu) térségében gyakorlatozott.

P. K.

Itt embert és technikát egyaránt próbára tevő, szimulált kárhelyszíneket készítettek elő. A gyakorlat szerint egy külföldi fővárosban földrengés történt, amelynek következtében több mint ötszáz ember meghalt, kétezer ember megsérült, ötszáz épület összedőlt, az utak negyede tönkrement, a telefonvonalak pedig nem működnek. A munkálatokhoz a szakemberek nemzetközi segítséget kértek.

A több száz kilométeres út, a volán mögött Kajdy Norbert

A HUNOR gyakorlatra történő felkészülése csaknem kilenc hónapja tart, ez idő alatt a kötéltechnikai, az alá-, ki- és megtámasztást, valamint a logisztikai felkészülést is gyakorolta az állomány. A gyakorlat irányításában közreműködő szakértő és egy kis létszámú egység indult el Romániába, majd a felszereléseket szállító személy- és tehergépjárművekből, valamint az Országos Mentőszolgálat mentőautóiból álló konvoj kezdte meg útját a szimulált kárhelyszín felé.

A több száz kilométeres utat megtevő konvoj egyik tehergépjárművét a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka, Kajdy Norbert vezette, aki a műszaki mentési feladatok mellett szükség esetén ellátta a gépjárművezetői feladatokat is.

Kajdy Norbert 2012 óta – a HUNOR hivatásos mentőszervezet megalakításától – aktív Nógrád megyei tagja a szervezetnek.

Ezek is érdekelhetik