vizsgák

2019.05.07. 11:20

Évről évre csökken a nógrádi érettségizők száma

Nógrád megyében idén több mint 40 vizsgatárgyból összesen 1406 diák ad számot tudásáról a megye 13 érettségit szervező középiskolájának 22 feladatellátási helyén.

Palchuber Kinga

Fotó: Torjay Attila/NMH

A diákok hétfőn országszerte magyar nyelv és irodalomból bizonyították érettségüket, de a héten a matematika, a történelem, az angol és a német feladatsorok is megmozgatják a végzősök agytekervényeit. Hollandi István, a Nógrád Megyei Kormányhivatal érettségi, mérés-értékelési szakügyintézője kérdésünkre elmondta: szűkebb hazánkban idén 1406 nógrádi érettségiző középszinten összesen 3920, emelt szinten pedig 449 vizsgát teljesít.

A szakügyintézőtől megtudtuk: megyénkben tegnap a magyar nyelv és irodalom érettségin 928 diák vett részt, közülük 47-en emelt és 881-en középszinten adtak számot szövegértési és szövegalkotási tudásukról. Kedden 921 nógrádi fiatal küzd a matematika feladatsorral: 25-en emelt és 896-an középszinten bizonyítják ismereteiket a számok világában. Szerdán 929 megyei tanuló evez történelmi vizekre, akik közül 66-an emelt, 863-an pedig középszinten tekintenek vissza a múltbéli eseményekre. Csütörtökön 796-an angolból, míg pénteken 174-en németből bizonyíthatnak: előbbiből 110-en, utóbbiból 16-an tesznek vizsgát emelt szinten. Emellett franciából 33 vizsgázó teszi le májusban az emelt szintű érettségit.

A sorsfordító pillanatok egyike: egy érettségiző mustrálja a magyar nyelv és irodalomból összeállított tételeket Fotó: Torjay Attila/NMH

Novellaelemzést is választhattak

Tegnap a magyar érettségi első része egy szövegértési és egy szövegalkotási feladatot tartalmazott. A diákoknak először a játék fogalmáról, a játékkutatásról és a játékszerekről szóló szócikket kellett értelmezniük, majd az olvasottak alapján megoldani a feladatokat. A vizsgalap második felében a fiatalokra egy érvelési vagy egy szövegalkotási gyakorlat várt. Érvelni a szinkronizált filmekről kellett, míg a szövegalkotás során egy régészeti leletről szóló hivatalos levelet fogalmazhattak meg a tanulók. Az érettségi második részében műértelmező szöveget alkottak a vizsgázók: egy Mándy Iván-novella, valamint egy József Attila- és egy Radnóti Miklós-költemény elemzése közül lehetett választani.

Nógrád megyében tavaly 1466-an érettségiztek közép- vagy emelt szinten, így elmondható: szűkebb hazánkban idén csökkent az érettségizők száma. A korábbi évekre visszatekintve a csökkenés folyamatos: négy évvel ezelőtt 1753-an, 2016-ban 1575-en, míg 2017-ben 1480 nógrádi tett érettségit. Magyar nyelv és irodalomból 2018-ban középszinten 910-en, míg emelten 41-en jelentkeztek vizsgára. A matematika-számonkérésen 945 diák közép-, 23 pedig emelt szinten teljesített. A történelem írásbeli érettségit 883-an középszinten oldották meg, de 73-an emelten is vizsgáztak a tantárgyból. Angolból összesen 835-en, németből pedig 193-an oldották meg a feladatsorokat.

A nagy tárgyakon kívül vannak olyan nógrádi diákok, aki egyebek mellett katonai alapismeretekből, mozgóképkultúra és médiaismeretből, testnevelésből vagy éppen kémiából is vizsgát tesznek. Az írásbeli érettségi május 24-én, pénteken zárul. A szóbeli vizsgák emelt szinten június 5. és 13. között, a középszintű szóbelik pedig június 17. és 28. között zajlanak le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában