Balassagyarmat

2019.04.30. 06:50

Egy cseppnyi Hollandiát alakítottak ki Palócország fővárosában

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet! – sokat mondogathatják ezt Pintér Tivadarnak, akinek nyolcszáz négyzetméteres telkét idén tavasszal mintegy harminc tulipánfajta borította be káprázatos és lélegzetelállító színeivel. A virágtenger egy cseppnyi Hollandiát varázsolt a balassagyarmati termesztő kertjébe…

Palchuber Kinga

Mindenki csodájára jár a színtengerben úszó balassagyarmati kertnek

Forrás: NMH

Fotó: Hűvösi Csaba

Pintér Tivadar balassagyarmati telkén valódi színtengerben fürdőzhettünk: amerre az ember szeme csak ellátott, mindenhol az egyik legkedveltebb tavaszi növényünk – a tulipán – nyújtózkodott kecsesen az ég felé.

– Négy évvel ezelőtt a növénytermesztés, mint hobbi egy valódi szerelemmé vált, s azóta minden évben ültetem a szebbnél szebb virágokat a kertemben – mutatott körbe a hatalmas területen Tivadar, aki egy véletlennek köszönheti színes szenvedélyét. A hobbitermesztő 2015-ben az interneten talált rá egy tulipánokat ábrázoló fényképre, amelynek varázsa olyannyira a lelkéig hatolt, hogy elhatározta: létrehozza saját és egyedi virágoktól ékeskedő virágoskertjét.

Mindenki csodájára jár a színtengerben úszó balassagyarmati kertnek
Fotó: Hűvösi Csaba / NMH

– Már az első próbálkozásra egyből 2500 tulipánhagymát vásároltam, amelyekből gyönyörű tulipánok fejlődtek ki. Az egyetlen szépséghibájuk a túl rövid száruk volt, ezért a következő évben már célzottan odafigyeltem arra, hogy megfelelő méretűvé cseperedjenek. A látogatók körében valódi sikerük volt! – mondta mosolyogva Tivadar.

A termesztő telkén a tulipánok szabad tartásban fejlődnek, ezért az időjárás viszontagságaival is meg kell birkózniuk. Az idei tavasz is bebizonyította, hogy locsolás nélkül a tulipánok meghalnának.

– A birtokon csepegtetős öntözési módszert alkalmazok, ami most is segített a tulipánoknak átvészelni az áprilisi szárazságot. Emellett a hagymák sovány homokban vannak elhelyezve, s rengeteget dolgozom a szerves anyagok utánpótlásával is. A növények azonban mindig meghálálják a gondoskodást! – mondta Tivadar.

A növénytermesztő mintegy harmincfajta tulipánnal népesítette be birtokát, ám idén újdonságként a nárcisszal is kísérletezett.

– A tulipánok mellett minden évben bővítem valami újjal a kínálatot: tavaly a kardvirággal próbálkoztam, nyáron pedig a terület egyharmad részén már a liliom is virágzik majd – kalauzolt tovább a kertben a termesztő.

Pintér Tivadar
Fotó: Torjay Attila / NMH

Elárulta: ha kertünkbe tulipánt szeretnénk telepíteni, akkor már szeptember végén célszerű elkezdeni a hagymák elültetését.

– A hagymákat tanácsos a kert napos részébe ültetni, ahol elég laza a talajszerkezet. A tulipán nem kényes, mégis elsősorban a meleg és világos fekvésű helyeket kedveli, valamint a jó vízáteresztő képességű talajban érzi igazán otthonosan magát – ismertette Tivadar. A hagymákat egymástól 15–20 centiméteres távolságra érdemes elültetni, lehetőleg színek szerinti csoportosításban. A távolság mellett azonban a mélység is fontos, ugyanis túl mélyre helyezve nem tudnak a felszínre törni. Elvirágzás után meg kell várni, hogy a növényen a virág és a levelek elszáradjanak, mert a tápanyagok ilyenkor visszahúzódnak a hagymába és jövőre újból szirmot bontanak a szépségek.

Tivadar tervei között szerepel egy üvegház kialakítása, hogy az ünnepnapokra célzottan is tudjon különféle virágokat szaporítani.

Igénylik az otthoni gondoskodást

Pintér Tivadar szerint a tulipán egyetlen hátránya: ha elkezd kinyílni, akkor azonnal túl kell adni rajta, ugyanis igen hamar elvirágzik. – A frissen szedett, ropogós levelű tulipánok jó helyre téve akár tíz napig is díszíthetik az otthonunkat. Ennek titka, hogy egy hűvös helyen mihamarabb vízbe tegyük őket – osztotta meg Tivadar. Hangsúlyozta: a virágok a szállítást is nehezen viselik, de a jó praktika megvédheti a tulipánokat a lekókadástól. A szakember elmondta: tízesével egy átnedvesített újságba kell csavarni a szálakat, így hosszútávon kellően védetten és árnyékban utazhatnak. Ha az utazás során a tulipánok mégis „elájulnának”, akkor sem kell megijedni: hűvös helyen a vázában egy órán belül újból életre kelnek, s olyanok lesznek, mint a leszedés pillanatában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában