fesztivál

2019.04.23. 19:32

35. alkalommal változik át Salgótarján a dixieland fővárosává

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. mai sajtótájékoztatóján a szervezők ismertették a 35. Nemzetközi Dixieland Fesztivál programjait, valamint a kulturális esemény jelentőségét. Az ifjúsági jazz tábor mellett egész héten kiállításmegnyitók, templomi- és szabadtéri koncertek várják a műfaj szerelmeseit.

Palchuber Kinga

Fotó: Hegedűs Márk/NMH

Huszár Máté alpolgármester a nemzetközi fesztivál sajtótájékoztatóján elmondta: az esemény már a kezdetektől kiemelt kulturális jelentőséggel bír Salgótarján életében, hiszen a reneszánszát élő jazz műfaj terjesztése korosztálytól függetlenül fontos.

Balogh Katalin, a médiaközpont ügyvezető igazgatója a városi intézmények összefogását méltatta, amelynek köszönhetően több helyszínen zajlanak a zenés, közönségcsalogató és múltidéző programok. A művészeti iskola tanulóinak körében pár évvel ezelőtt merült fel az igény egy jazz táborban való részvételre, amely immár ötödik éve szervesen kapcsolódik a fesztiválhoz.

A szervezők ismertették a 35. Nemzetközi Dixieland Fesztivál programjait Fotó: Hegedűs Márk/NMH

Gyetvainé Szorcsik Angéla, a Lélekpendítők Társaságának elnöke elmondta: Somoskőújfaluban megszóltak a dzsessz hangszerek, ahol több mint tíz gyermek sajátíthatja el neves művészektől a jazz alapjait. A növendékek szombaton, 16 órakor a Beszterce téren egy koncertet adnak, majd a Storyville Jazz Band fújja a nótát.

Molnár Éva, a megyei könyvtár igazgatója elmondta: holnap, 16 óra 30 perckor az intézményben egy plakátkiállítással idézik fel a fesztivál múltját. Csütörtökön már beavató jazz koncertekkel készülnek középiskolásoknak a József Attila Művelődési Központban, amelyet 17 órakor egy múltidéző tárlat követ a helyszínen.

Simon Lajos, a Zenthe Ferenc Színház igazgatója a Group’n’Swing formációjának nagyszabású koncertjét emelte ki érdekességként, amely a gengszterkorzó világát idézi meg a színházteremben.

Tóth Csaba fesztiváligazgató elmondta: pénteken a Főtér a Visegrádi Gálának ad otthont, ahol szlovákok, lengyelek, csehek és magyarok zenélnek együtt. Az este folyamán pedig a Kohász Művelődési Központban kúszik a közönség bőre alá a valódi jazz-zene.

Világ körüli útra csábít a dzsessz

Vasárnap 11 órakor a Jazz&More Gospel lép fel a Szent József Plébániatemplomban, majd a fesztivált 17 órakor a Jazz a Föld körül című koncert zárja a zeneiskolában. Az eseményen a világ népeinek jazz muzsikájából ad ízelítőt Gyárfás István művésztanár, Winand Gábor ének- szaxofon- és fuvolaművész, Elsa Walle kubai származású énekesnő és Csík Adolf gitárművész. Kapi Gyula a zeneiskola vezetője elmondta: intézményükben már csak jazz-dob oktatás működik, de hosszútávú tervei között szerepel a jazz-oktatás komplex felvirágoztatása. Ennek első állomásként az általános iskolásoknak szóló bérletsorozat utolsó hangversenye is a jazz jegyében zajlik a jövő héten.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában