kokárda

2019.03.15. 11:20

Piros, fehér, zöldben látjuk ilyenkor még a világot is

Talpai Zsanettet hét évvel ezelőtt zárta bűvkörébe az ékszerkészítés varázsa, aki máig süthető gyurmából formálja szebbnél szebb népi mintával borított csecsebecséit. A rimóci kézműves piros betűs ünnepünk, március 15-e alkalmából nemzeti színekben pompázó fülbevalókkal és kitűzőkkel is bővítette termékpalettáját.

Palchuber Kinga

Talpai Zsanett trikolór alkotásaival. A kokárdák különösen népszerűek március 15-e táján

Forrás: NMH

Fotó: Hűvösi Csaba

Talpai Zsanett immár 2012 óta hódol az ékszerkészítésnek, aki először családtagjait ajándékozta meg a különleges fülbevalókkal, medálokkal és kulcstartókkal. A családi sikerek után az ismerősök körében is népszerűvé váltak az ötletes kiegészítők, s Zsanett kézügyességének híre hamar elterjedt a megyében. Egyre több érdeklődő megfordult a kézműves háza táján, sorra érkeztek a személyes igényű megrendelések az egyedi tárgyak iránt.

Talpai Zsanett trikolór alkotásaival. A kokárdák különösen népszerűek március 15-e táján
Fotó: Hűvösi Csaba / NMH

– Tíz éve lesz már annak, hogy Egerben rajzszakos tanárnőként végeztem, világ életemben vonzott a művészetek világa! Először különböző anyagokból – rongyból, bőrből és fából – kezdtem el női csecsebecséket készíteni, majd ezután kipróbáltam a süthető gyurmával való munkálkodást. Utóbbiból kezdetben apró figurákat készítettem, s fokozatosan éreztem rá a technika szépségére – mesélte Talpai Zsanett, akinek a palóc népi motívumok különösen közel állnak a szívéhez.

A kézműves e mintákra alapozva évekkel ezelőtt Zsanília néven meg is álmodta saját vállalkozását, amellyel komolyabb vizekre evezett az ékszerkészítés területén.

– A kiegészítőimen az alapdíszítés mindig a palóc marad, de szívesen alkotok kalocsai és matyó mintákkal díszített termékeket is, sőt egyéni kívánságokat is örömmel vállalok – folytatta a kézműves.

Az emberek érdeklődési köre is kibővült az évek alatt: ma már a fülbevalók, a láncok és a hajcsatok mellett egyre többen keresnek bögréket, kulcstartókat, kanalakat, ajtódíszeket és hűtőmágneseket is.

– Emlékszem, hogy kezdésként egy varsányi rendezvényen mutatkoztam be a termékekkel, akkor nagyon izgultam! Szerencsére nagy sikerük volt a népi motívumokkal tarkított holmiknak, így ma már rendre megjelenhetek ékszereimmel a Nógrád megyei eseményeken. Azt tapasztalom, hogy az emberek egyre nyitottabbak a nem mindennapi és igényes dolgok iránt – tette hozzá Zsanett, akinek eddigi munkája során az egyik legnagyobb kihívást egy esküvői tortadísz elkészítése jelentette. Mint mondta: a komplett figurákat sokkal nehezebb és időigényesebb precízen kivitelezni, de soha nem futamodik meg a kihívások elől.

– A süthető gyurma a hagyományoshoz hasonló állagú, de formázás után a sütőben műanyag szilárdságúvá dermed.

Sok ötletet az internetről merítek, de egy-egy közelgő ünnep is mindig megmozgatja a fantáziámat. Ezúttal nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából trikolór színekben pompázó fülbevalókkal és kitűzőkkel bővítettem a termékpalettát – emelte ki Zsanett.

A kézművesnek az alkotás ad örömet és energiát a mindennapokban, s határtalan kreativitásának és kézügyességének semmi nem szabhat határt…

Kézművesműhelyről álmodik

Talpai Zsanetthez a különböző képzőművészeti ágak közül a fazekasság áll a legközelebb, a gyurmázásba is a hasonló technika miatt szeretett bele.

– Egy iskolai rendezvényen kipróbáltam a fazekaskorongot, s akkor a rajzolás mellett az agyagozás is nagy szenvedélyemmé vált – mondta. A kézműves lakhelyén, Rimócon máig gyakorta kerámiázik, ugyanis a falu kemencéjét és korongozóját bármikor igénybe veheti. Zsanett nagy álma, hogy saját kézművesműhelyt nyisson a környéken, ahol minél több különleges tárgyat készíthet el a jövőben. Emellett az ékszerkészítésben is folyamatosan szeretne fejlődni: tervei között szerepel, hogy a megyehatáron túl is megismerjék munkásságát.

 

Címkék#kokárda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában