a lélek gyógyszere

2019.03.10. 15:30

Művészeti életre is nevel az endrefalvai általános iskola

A fiatalkorban ért hatások beépülnek értékrendünkbe, befolyásolják későbbi életfelfogásunkat, viselkedési normánkat, viszonyunkat embertársainkhoz. Az endrefalvai Móra Ferenc Általános Iskola igazgatója, Antalné Varga Katalin nagy hangsúlyt fektet a művészeti nevelésre.

Szenográdi Ferenc

1933 óta működik galéria az iskola folyósán

Fotó: Sz. F.

Az igazgató asszony tudja, hogy a művészet a lélek gyógyszere. Annak művelése, befogadása a boldogság megnyilvánulása, és a művészetet kedvelő ember toleránsabb is. Az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek a tanítási órán és azon kívül is a művészeti nevelésre.

– A tanítási órák közül adott az ének, a rajz, az irodalom, de más órákon is megvalósítható a művészet befogadására való nevelés. Fontosnak tartjuk, hogy a diákjaink aktívan bekapcsolódjanak az őket érdeklő művészeti szakkörökbe. Iskolánkban a salgótarjáni Hibó Tamás Művészeti Iskola is jelen van. A rajzot szerető és kedvelő diákjaink részt vesznek a képzőművészeti szakkör munkájában. Több tanítványunk jár bábszakkörre, a Savaria Tánciskolában pedig a különböző táncformációkat sajátíthatják el a fiatalok Juhász Amarilla vezetésével. Néptánccsoportunk is van, amelyet egy kollégánk vezet. Ha már a táncról van szó, megemlítem, hogy az a megtiszteltetés érte iskolánkat, hogy június 16-án, Budapesten a Tér, tánc, zene országos bemutatójának 500 fiatalja között ott lesznek az endrefalvai diákok is – mondta Antalné Varga Katalin.

1933 óta működik galéria az iskola folyósán
Fotó: Sz. F.

Legutóbb „álomutaztak”

A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház ifjúsági előadásaira ötven darab bérletet vásárolt az iskola. A Balassi Bálint Megyei Könyvtár szervezésében Endrefalván évente négy–öt olyan előadásra kerül sor, amelyek témái közel állnak a gyermekekhez. Vendégük volt a szécsényi Paramisi Társulat és népzenei együttest is fogadtak. Évente háromszor budapesti színházba is ellátogatnak. Legutóbb a Tüskecsarnokban az Álomutazót látták, parádés szereposztásban. Nagy élményt jelentett a gyermekeknek, hogy a szereplők között volt Radics Gigi. Az ő édesapja ajánlott fel száz darab belépőjegyet az iskola számára.

– Ahogy bejöttem az iskolába, láttam, hogy galériájuk is van…

– Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek megismerjék megyénk alkotóit. A galériánkat 1993-ban nyitottuk meg. Évente három-négy kiállítást tartunk. A megnyitót rendhagyó művészeti órával kapcsoljuk össze, ahol a diákok találkozhatnak és beszélgethetnek az alkotóval. Jelenleg a balassagyarmati Polonkai Kitti munkái láthatók a falakon. Tanév végén pedig mindig a tanulók legjobb munkáit állítjuk ki.

– Milyen lehetőségei vannak a szavalást, éneket szerető tanulóknak arra, hogy a nyilvánosság előtt is bemutatkozzanak?

– Az iskolai rendezvényeken kívül minden olyan lehetőséggel élünk, amire meghívást kapunk, hogy tanítványaink felléphessenek. Legutóbb Szécsényben a magyar kultúra napja alkalmából rendezett nemzetközi versmondó és népdaléneklő versenyen Fekete Barbara második helyezést ért el kategóriájában és a népdalénekes Berki Bence is különdíjjal tért haza. Szeretnénk, ha a tehetséges Bence tovább tudná fejleszteni adottságait. Egykori diákunk, Danyi Diána a budapesti székhelyű, Snétberger Alapítványnál tanul dzsesszéneket. Szeretnénk, ha Bence is oda kerülne. Egyébként Radics Gigi is nálunk tanult, nagyon büszkék vagyunk rá.

– Tehát a zenei élet is jelen van az iskolában?

– Azt mondhatom, hogy hosszú ideig jelen volt, de rövidesen ismét jelen lesz. A pillanatnyi szünet oka, hogy az oktatók elfoglaltságuk miatt nem tudnak órát tartani nálunk. Ám a tankerülettől kaptunk egy zongorát, van több gitárunk, hegedűnk. Keressük a lehetőséget, minden bizonnyal rövidesen ismét lesz hangszeres oktatás az intézményünkben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában