nógrádikum

2019.02.12. 19:50

Így készül az ország kedvence, a Nógrádi Ropi

Amikor ropiról esik szó, akkor mindenkinek azonnal a Nógrádi Ropogós jut az eszébe. E tradicionális és minőségi ropogtatnivaló évtizedekre visszanyúló ízvilágával máig országszerte generációk kedvence. Mi a titka a nógrádi finomságnak? A salgótarjáni üzemben lépésről lépésre pillantottunk be a ropikészítés múltjába és rejtelmébe.

Palchuber Kinga

Aligha akad olyan ember hazánkban, aki ne kóstolt volna már életében Nógrádi Ropogóst. A tradicionális csomagolás és a sós pálcikák utánozhatatlansága 1971 óta töretlen, ugyanis a Salgótarján és Vidéke ÁFÉSZ ekkor kezdte el gyártani ropiját valódi osztrák recept alapján.

– A 70-es években még az élelmiszer- és vegyi áru nagykereskedelmi vállalatok – füszértek – voltak a kizárólagos forgalmazói a terméknek, s már a kezdetekben nagy kereslet mutatkozott a sós finomságra. Az évek előrehaladtával a ropi egyre kedveltebbé vált, így 1982-ben már Karancslapujtőn is üzembe helyeztek egy osztrák ropigépet – mondta Turiné Bácskai Julianna salgótarjáni üzemvezető.

Lépésről lépésre pillantottunk be a sós pálcikák elkészítésének rejtelmeibe
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

A rendszerváltás idején megszűntek a füszért-fiókok, s a változást nem minden ropigyártó cég élte túl. Nógrád megyében azonban a ropogós készítése ennek ellenére sem állt le, sőt a gyöngyösi gyár egyik gépével új üzemet nyitottak Karancsberényben, ahol később egy perecgyártó gépsort is beüzemeltek.

– Az Unió COOP Zrt. a Salgó Center COOP megvásárlásával 2014-ben felkarolta a márkát, ezzel tovább biztosítva a folyamatos működést. A megye három gyárában jelenleg öt ropi- és egy perecgép dolgozik szüntelen, hogy napról napra friss ropogóssal lássák el a piacot. A gépsorokat évekkel ezelőtt fel is újították, a cél a legyártott mennyiség növelése volt – ismertette a vezető.

Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Az üzemekben mintegy száz nő dolgozik, akik három műszakban készítik a magyarok kedvencét. A szorgos kezek tavaly mintegy 1000–1200 tonna ropogóst állítottak elő, azaz a vállalat hozzávetőleg 22 millió 400 ezer csomaggal látta el az élelmiszerüzleteket, büféket.

– A három helyszínen naponta közel 50 mázsa lisztet és 200 kilogramm sót használunk fel, de a jó tésztához elengedhetetlen hozzáadni a megfelelő arányú cukrot, margarint, és a tejben felfuttatott élesztőt is – mutatott az alapanyagokra a vezető, aki az 500 négyzetméteres gyárban kalauzolta hírlapunkat.

Mint mondta: a hozzávalók először a dagasztógépbe kerülnek, amellyel fordulónként 20 kilogrammnyi tésztát tudnak előállítani. Ezután a tésztát letakarva pihentetik, majd a ropi útja a közel 50 éves múlttal rendelkező gyártógépbe vezet. A szerkezet tovább gyúrja a tésztát, amit megfelelő hosszúságú és vastagságú pálcikákká formál. Innen a ropogós tovább utazik a kemencébe, ahol 220 Celsius-fokon öt perc alatt aranybarnára sül.

Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

A ropik ezután a megfelelő csomagolásba kerülnek, amelyekre a lejárati időt is rányomdázzák. A Kiváló áruk fóruma díjjal többször is kitüntetett termék a gyártástól számított 120 napig őrzi meg szavatosságát, amiből naponta gépenként több mint háromszáz kartondoboznyit állítanak elő.

Turiné Bácskai Julianna szerint a Nógrádi Ropogós titka nem másban, mint az egyszerűségben keresendő, hiszen egy-egy pálcikát ropogtatva mindig visszaköszönnek a gyermekkor ízei…

Előtérben a hazai termékek

Az Unió Coop Zrt. az ország legnagyobb lefedettséggel rendelkező hazai élelmiszerlánca, mindannyiunk „jó szomszédja” – a COOP üzletlánc meghatározó tagjaként – elkötelezett a magyar kereskedelmi kultúra színvonalának fejlesztése mellett, a személyes eladás és a vásárlás kulturált körülményeinek biztosításával. Mára a tisztán magyar tulajdonú COOP Gazdasági Csoport forgalmát évről évre növelve a hazai piac egyik legnagyobb franchise-rendszerévé vált. A csoport tagjait tekintve közel 700 kis- és középvállalkozást számlál, a foglalkoztatottak száma több mint 30 ezer fő. Ezzel az ország egyik legnagyobb kistelepülési foglalkoztatója. A 465 bolttal induló üzletláncnak ma már több mint 2500 márkázott üzlete van, emellett további kétezret lát el áruval. Az ország szinte minden településén jelen van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában