kockáztatnak

2019.02.26. 06:53

Nem hagyják, hogy kifosszák az erdőt az illegális agancsgyűjtők

Megkezdődött az agancsváltás. A szarvasok elhullott fejdíszéért kínált kilónkénti átlagos hatezer forintos vételár sokak számára vonzó. Pedig a trófeák összeszedése komoly következményekkel járhat.

Bercsényi Kinga

Forrás: NMH

Fotó: Hűvösi Csaba

A gímszarvasok és dámszarvasok agancsváltása minden évben bekövetkező természetes biológiai folyamat. Az elhullajtott agancs a területen gazdálkodó vadászatra jogosult szervezet tulajdonát képezi és gyűjtését csak az ő írásos hozzájárulásával lehet végezni. Ennek hiányában gyűjtése a jogosulatlan vadászattal azonos megítélés alá esik, a büntető törvénykönyv szerint lopásnak minősül és bizonyos estekben akár több százezer forintos vadvédelmi bírság is kiszabható érte.

– A gímszarvas agancshullajtása ezen a vidéken általában február végén kezdődik, majd márciusban egész hónapban tart. A kisebb spíszer vagyis első agancsukat viselő bikák esetében előfordul, hogy áprilisban hullajtanak. A dámszarvasoknál ez az időszak március végére és április hónapra esik – mondta portálunknak Cseri Tibor, a Hollókő Vadásztársaság vadászmestere.

Az illegális agancsgyűjtés az utóbbi években egyre több problémát okoz a vadgazdálkodóknak. Azokon a területeken, ahol a darabonként akár 5–6 kilogrammos agancsok sem ritkák, mint Zalában és Somogyban, komoly veszteségeket jelenthet a vadászatra jogosultaknak. Ezeknek az agancsoknak az értéke ugyanis több tízezer forint is lehet. Az anyagi kárnál is van azonban nagyobb probléma, amit az erdőt járó agancsozók okozhatnak.

Csak engedéllyel lehet agancsot gyűjteni
Fotó: Hűvösi / NMH

– A rendszeres, illetve csoportosan történő gyűjtés a vad zavarásával jár. A téli időszakban amúgy is gyengébb kondícióban lévő állatokat ilyenkor nagyobb stressz éri, ami akár elhulláshoz is vezethet. Igaz, hogy a vadütközések nem kimondottan erre az időszakra jellemzőek, mégis előfordulhat, hogy az ekkor még csapatban lévő bikák az emberi zavarás hatására a műút felé szaladnak és balesetet okoznak. Sok agancsozó nem a trófea megtalálásának örömét tartja szem előtt, hanem csak a haszonszerzés és a könnyű pénzszerzés vezeti – nyilatkozta Cseri Tibor.

A vadászmester azt is kiemelte, hogy az állatok elhullajtott fejdíszei képet adnak az állomány helyzetéről, tanúskodnak a hozzáértők számára arról, hogy mennyi és milyen minőségű szarvas él az adott területen.

A vadgazdálkodók többféle módon próbálnak védekezni az erdőt járó illegális gyűjtők ellen.

– Elsősorban az adott terület fokozottabb figyelésével, másodsorban pedig engedélyek kiadásával igyekszünk megakadályozni az illegális agancsozást. Gyakran a rendőrhatóságok segítik az ellenőrzéseket, szemmel tartva az aganccsal sétáló embereket, és a gyanús, feltételezhetően agancsot szállító autókat – fejtette ki Cseri Tibor.

Hozzátette: azt, hogy valaki szabálysértést vagy bűncselekményt követ-e el, mindig az eltulajdonított agancs értéke határozza meg.

Évről évre ismétlődik az agancsváltás

A gímszarvas agancsának nagysága az életkor előrehaladtával az egyedi teljesítmény csúcsáig növekszik, majd időskorban csökkenésnek indul.

A minden évben levetett trófea helyén azonnal elkezd fejlődni az új, ami először egy finom szőrű bőrrel borított, idegekkel és erekkel bőven ellátott porcképződmény. Ez az úgynevezett barkás agancs, ami a nyár közepére elcsontosodik. Az elcsontosodás vége felé jelenik meg a bikákra oly jellemző viselkedési forma, a tisztítás, aminek során fákhoz, bokrokhoz dörzsölik az agancsukat, hogy a bőrt letisztítsák róla, és az ágak végét kifenjék. Ezzel készülnek a párzási időszakra, amire nyár végén, ősszel kerül sor. A csontos agancsot a gímszarvasok a következő év kora tavaszáig viselik, amikor lehullajtják, és a folyamat kezdődik elölről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában