szemétszedés

2019.02.19. 11:54

Felszámolják a diósjenői szemétlerakókat

Közösségi szemétszedési akciót tartottak nemrég helyi lakosok a községben. Mintegy harmincan részesültek munkavédelmi oktatásban, majd láthatósági mellényt ragadtak.

N. J. Á

Az akció főszervezője, Székely József civil aktivista volt, de munkájával Virág Sándor, a Roma Önkormányzat elnöke is hozzájárult a sikerhez. Az önkéntesek megszervezték a bekötőút területének felosztását, továbbá egy ügyeletet, amely a teli zsákok helyett újakat szállított ki.

– A zsákok jóval hamarabb elfogytak, mint ahogy gondoltuk. – Értékelte a munkát Székely József. – Több száz darabbal készültünk, de szemétszedés közben derült ki, hogy az avar sokkal több hulladékot rejt, mint azt előzetesen felmértük. Bőven akadt újonnan felfedezett helyszín is.

Az akció sikeresnek bizonyult, a megrendelt konténerek színültig teltek. A szervezők elmondták, hogy gumiabroncsból több tucatnyit rejtett a fű és az avar, de akadt a szemét között matrac, tévéképernyő, műláb, családi fotóalbum, koncertvideó, és használt pelenka is. A legmegdöbbentőbb és legveszélyesebb hulladékot bezsákolt, döglött malacok jelentették.

– Még egyszer ennyit össze lehetne szedni – értékelt József. – És persze lesz újabb utánpótlás, mert van, aki rendszeresen ugyanoda hordja a szemetet. Ez abból derült ki, hogy külön zacskókban adott évből találtunk tankönyveket, amelyekbe a tanuló neve és az iskola is be volt írva. Az illető helybéli.

Az önkéntescsapat a munka végeztével a Boróka Házban gyűlt össze, ahol lehetőség volt mosakodásra, valamint némi harapnivaló és forralt bor elfogyasztására is. A szemét elszállításának szervezésében a község önkormányzata is segítségére volt a civileknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában