tudatos táplálkozás

2019.02.20. 11:20

Az egészséges étkezést népszerűsíti a balassagyarmati gimnázium

A világon szinte mindenütt – a fejlett és a gazdaságilag elmaradott országokban egyaránt – vagy egészségtelenül, vagy hiányosan táplálkozik az iskolás korosztály nagy hányada. Magyarország kormánya az egészséges táplálkozáshoz szükséges ismeretek elsajátítása érdekében programot hirdetett, amelyhez csatlakozott a balassagyarmati Szondi György szakgimnázium is.

Sziládi Krisztina

A világon szinte mindenütt – a fejlett és a gazdaságilag elmaradott országokban egyaránt – vagy egészségtelenül, vagy hiányosan táplálkozik az iskolás korosztály nagy hányada

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

A gyerekek túltápláltsága számos anyagcsere- és keringési betegség előidézője. A világ több országában, köztük hazánkban is összehangolt kampány indult az egészséges táplálkozás népszerűsítéséért és az iskolai étkeztetés egészségesebbé tételéért.

A Menő menzák az iskolákban – Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok elnevezésű projekthez csatlakozott a Salgótarjáni Szakképzési Centrum balassagyarmati Szondi György szakgimnáziuma is.

Kopcsányi Ottó, az intézmény igazgatója elmondta, hogy a program kezdetén egy dietetikus – aki egyébként végigkíséri az egész projektet és felügyeli annak szakmaiságát – az iskola minden tanulójával elvégzett egy kérdőíves felmérést az étkezési szokásaikról, különös tekintettel a rendszeresen fogyasztott, az egészséges táplálkozásba nem illeszthető, illetve egészségügyi szempontból kevésbé kívánatos élelmiszerekre, például az egyes rágcsálnivalókra, a csipszre és az energiaitalra.

A világon szinte mindenütt – a fejlett és a gazdaságilag elmaradott országokban egyaránt – vagy egészségtelenül, vagy hiányosan táplálkozik az iskolás korosztály nagy hányada
Fotó: Torjay Attila / NMH

– A szakember a kérdőívek kiértékelése alapján összeállított egy úgynevezett kríziscsoportot. Az ide sorolt, táplálkozási problémával küzdő, anyagcsere-betegségben vagy ételallergiában szenvedő gyerekek és szüleik számára a projekt ideje alatt folyamatosan egyéni tanácsadást biztosít a dietetikus. Ezenkívül rendszeresen előadásokat tart a szülői értekezleteken és az osztályfőnöki órákon – hangsúlyozta Kopcsányi Ottó.

Terítékre került az egészség

Eddig két egészségnapot tartottak az iskolában – egyet decemberben és egy másikat januárban – ahol az étkeztetési szakembereken kívül az iskola pedagógusai is bekapcsolódtak az előadásokba. Védőnő, pszichológus, sajtkészítő mester és profi sportoló egyaránt igyekezett a helyes életmód irányába terelni a diákokat, tudatosítani bennük az egészséges életvitel és táplálkozás iránti igényt, felkelteni a felelősségteljes és egészségtudatos magatartás kialakításának fontosságát. Az egészséges életstílust népszerűsítő előadások között mindenki találhatott kedvére valót. A meghívott szakembereken kívül az intézményben tanító pedagógusok előadóként is nagy számban vettek részt az eseményen. A diákok így megismerhetik a tanáraik eddig ismeretlen arcát is, tovább javul a tanár-diák viszony, és a későbbiekben is bármikor kikérhetik a pedagógusok véleményét, tanácsát.

Hozzátette: az oktatási intézményekben végzett egészségnevelés hatékonysága, sikeressége szempontjából meghatározó jelentősége van annak, hogy az iskola belső világa, a nevelési, tanulási környezet mennyire egészségtámogató. A Szondi vezetése fontosnak tartja, hogy tanulóik jól érezzék magukat. Ennek elősegítése érdekében a projekt keretében kialakítanak egy kisebb konyhát az épületben, amit használhatnak a gyerekek is: megmelegíthetik otthonról hozott ebédjüket, rendezvények alkalmával pedig főzőcskézhetnek.

– A diákok számára egy barátságos, szerethető konyha egyben a szerethető iskolát is jelenti, az otthonosság biztosítéka. A konyha nemcsak a család számára teremtheti meg az összetartozás élményét, hanem az iskolában is. A saját konyha fontos szerepet tölt be a nevelésben is, a helyes táplálkozásra nevelés, az egészséges életmódra nevelés fontos eleme. Ezenkívül létrehozunk egy iskolai fűszerkertet, amit tanulóink fognak fenntartani és gondozni – mondta Kopcsányi Ottó.

Az igazgató hozzátette, hogy a program részeként folyamatosan szerveznek workshopokat, az egészséges életmódot támogató előadásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában