környezetvédelem

2019.02.11. 16:50

Alapítványi munkával dolgoznak a környezetért Szügyön

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan! – Ez is lehet a mottója a Cserhát Természeti és Kulturális Értékeiért Alapítványnak, melyet Frenyó Gábor kezdeményezésére a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapított 2005-ben.

Sziládi Krisztina

Az égetés helyett a metszés során levágott ágakból remek élőhelyet tudunk kialakítani kertünkben a madarak és rovarok számára

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

Az alapítvány elsősorban az itteni kistérségbe tartozó Cserhát és Ipoly-völgyi települések természeti és kulturális értékeinek megóvásáért jött létre. Munkájukkal nem csak az egész megye arculatát meghatározó Cserhát nagyrészt erdőkkel borított lankáit és falvait kívánják megóvni, tevékenységük a jövőbe is mutat. Frenyó Gábor, az alapítvány elnöke számolt be lapunknak az elmúlt másfél évtized eseményeiről és további terveikről.

– Kitűzött célunk a térség természeti és kulturális értékeinek a felkutatása, megőrzése és másokkal való megismertetése volt. A természetvédelmi és környezetvédelmi tevékenységek mellett ezt elsősorban a jövő nemzedék szemléletének formálásával igyekszünk megvalósítani. A környezeti nevelés és az ismeretterjesztés mára az egyik legfontosabb tevékenységeink lettek.

Az égetés helyett a metszés során levágott ágakból remek élőhelyet tudunk kialakítani kertünkben a madarak és rovarok számára
Fotó: Torjay Attila / NMH

Rendszeresen szervezünk ismeretterjesztő előadásokat, ahol próbáljuk tudatosítani a lakosságban az olyan alternatív, környezetbarát módszereket, melyeket könnyen elsajátíthatnak és alkalmazhatnak a mindennapokban. Ilyen volt például a közelmúltban a Levegő Munkacsoport előadása Szügyben, ahol az avarégetés problémáját feszegettük.

A település lakóinak nagy része nyitott volt a témára, elértük, hogy jelenleg a helyi környezetvédelmi rendelet felülvizsgálata folyik, így elképzelhető, hogy a településen teljesen megszűnik az avarégetés.

Az önkormányzat partner ebben, alternatív megoldásokat is kínál a lakosoknak, komposztkereteket vásárolt, amit jelképes összegért az igénylők rendelkezésére bocsát majd. Ezenkívül a falu szélén egy nagy zöldhulladék-lerakót hoztak létre azoknak, akik nem akarnak a saját kertjükben komposztálni.

Márciusban, a következő előadásunk során a mélymulcsozás technikáját sajátíthatják majd el az érdeklődők. Mint minden évben, idén májusban is megszervezzük a Fülemülék Éjszakája elnevezésű programunkat, ahol a résztvevők esti séta keretében ismerkedhetnek meg a környéken fészkelő madarakkal, szerencsés esetben a fülemülével is.

Északi Gólyahír

Az alapítvány eddigi legnagyobb projektje az Északi Gólyahír program, mely a ­Svájci Civil Alap finanszírozásával valósult meg, lebonyolításában a Magyar Madártani és Természetvédelmi ­Egyesület partnerszervezetként vesz részt. A modern kommunikációs csatornák felhasználásával megvalósított projekt legfőbb célja a szemléletformálás. Megpróbálják a lakosságot érzékenyíteni a ­környezeti problémákra, bemutatni az élőhelyvesztés, vagy a vizes élőhelyek fontosságát. Ennek eszközéül a fehér gólyát, ezt az emberekhez közel élő madarat választották.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában