civitas fortissima 100

2019.01.27. 19:52

Hadijátékkal és jeges úszással is emlékeztek a gyarmati csehkiverésre

Január 29-én lesz száz éve annak, hogy Balassagyarmat sikeresen vívta meg városvédő harcát, kiűzve a megszálló cseh katonaságot. Ezzel Magyarország része maradt, és az Országgyűlés döntése alapján a Civitas Fortissima, azaz a legbátrabb város címet viselheti. Balassagyarmaton a centenárium alkalmából négynapos ünnepségsorozat kezdődött a hétvégén.

Munkatársainktól

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

Ismét kiűzték a megszállókat

Fegyveres hagyományőrzők összecsapása elevenítette fel a száz évvel ezelőtti eseményeket. A monarchia csukaszürke egyenruhájában felvonuló magyar katonaság elszántan ostrom alá vette az épületet, ám az első rohamot visszaverték a csehek. Az eredeti fegyverzettel és egyenruhával ellátott cseh és magyar katonák közé korhű ruhába öltözött vasutasok és polgárok vegyültek, süvítő puskagolyók hangja, kiáltozás és fegyverropogás töltötte be az amúgy békés kisváros főterét.

Miként száz éve a polgárok ellenállását magyar győzelem zárta, ez most sem történt másképp: két hatalmas nemzeti lobogó gördült le a tetőről a hadijátékok végeztével. Az M. Nagy Richárd rendezésében életre keltett jelenetek élményszerűen idézték fel a vérzivataros történelmi eseményt, a cseh megszállók kiűzését a városból.

Jeges vizes volt a kihívás

Második alkalommal tették próbára magukat a Palóc Rozmárok és azok a lelkes bátrak, akik vállalták, hogy megfürdenek a nyírjesi Nagy-tóban. A teljesítendő 25 méteres szakaszt ugyan már a versenyt megelőző este megtisztították a jégtől, azonban az éjjeli –12 Celsius-fokban ismét befagyott, így a II. Bátrak Úszása a pályaszakasz ismételt jégtelenítésével kezdődött.

A regisztrált negyven jelentkezőből előzetes orvosi vizsgálat után végül mintegy huszonhatan merítkeztek meg a 4 °C-os vízben, köztük három hölgy is. Az úszókat végig tapasztalt búvárok kísérték. A kezdőket gondos instrukciókkal látták el, hiszen a test a hirtelen lecsökkent hőmérséklet hatására sokkos állapotba kerülhet. A boldog versenyzők az élményt ezernyi tűszúráshoz hasonlították.

Bőven túlteljesítette a távot Kovács László balassagyarmati extrém sportoló, aki 19 percet úszott az 1919-es városvédés és csehkiverés emléke előtt tisztelegve.

A rendezvényt mentőcsapatok biztosították, sérülés nem történt.

 

A többi programról a Nógrád Megyei Hírlap január 28-ai számában olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában