bosszúság

2019.01.25. 12:11

Szögeket találtak a hóeltakarítás után a diósjenői utcákon

Az egyik havazást különös eset követte Diósjenő utcáin: a jégre szórt hamuban rozsdás, görbe, megégett vasszögek éktelenkedtek. A közösségi médiában megjelent fényképek szerint több jármű gumiabroncsa is megrongálódott miattuk.

Nagy Judit Áfonya

A különös esetről a helybeli Székely József így nyilatkozott:

– Az önkormányzat a közösség kérésére kezdte meg a hóeltakarítást, a hamuszórás viszont csak néhány utcát érintett, a központtól a református templomig tartót, a halottasházhoz vezető emelkedőt, valamint a tó ­melletti utat. Itt estek néhányan áldozatául a kormos vasszögeknek. Mellettük gémkapcsokat és irattartókról származó fém alkatrészeket is találtunk.

A piactér előtti házon térfigyelő kamera is van, ám nem tudni, működött-e a szórás idején. A szögek eredetéről Székely Józsefnek határozott elképzelése van:

– Az iskolából szállított hamu két különböző kazánból való. Az egyik apríték-kazán, ebből nem származhat, a másik vegyes tüzelésű. Az elégetett deszkákból, raklapokból és kiselejtezett iratokból maradt fémdarabok arra utalnak, hogy a hamu ebből a kazánból érkezett. Ha valaki gondosan végigjárta volna a felszórt részeket, és felülhintette volna szögekkel, akkor ez könnyen bizonyítható lenne a térfigyelő kamerák segítségével.

Tóth János polgármester az alábbi tájékoztatást adta:

– A hó és a jég oldására útszóró sót használtunk, hivatalos helyről szereztük be, számlákkal igazolhatóan. Továbbá síkosságmentesítés céljából az általános iskolában keletkező hamut és egy magánszemély által felajánlott salakot szórtunk ki. Az iskolában az úgynevezett biomasszakazánban fa-aprítékkal és rönkfával tüzelünk. Semmiképpen nem kerülhetett ebbe a hamuba szög, főleg nagyobb mennyiség, mert a kazánban lévő csigás behordószerkezetet is tönkretette volna. Az iskolába az önkormányzat szállítja a fűtéshez használt alapanyagot.

Hozzátette, hogy a fűtőanyagot aprítógépekkel darálják, amelybe a szögeket is tartalmazó raklapokat eleve nem lehet betenni, hiszen az a gépek rongálódásához vezetne.

– Véleményem szerint a szögeket utólag szórta szét egy, vagy több rosszakaró azért, hogy az önkormányzatot lejárassák – nyilatkozta a polgármester.

A későbbi havazásoknál már nem történt hasonló incidens. Az önkormányzat feljelentést nem tett, megítélésük szerint nagyon kevés eséllyel lehetne csak felderíteni az elkövetők kilétét.

Csakis környezetbarát szóróanyag használható

Kormányrendelet szerinti elvárás, hogy belterületi közterületen csak olyan anyag használható síkosságmentesítésre, ami a környezetre és az élővilágra nem jelent veszélyt. Éppen ezért tilos például a konyhasó használata, helyette egyéb csúszásmentesítő, olvadást segítő anyagokra van szükség. Az eljegesedés elleni legismertebb és legtöbbet alkalmazott módszerek között a homokkal, kőzúzalékkal, faforgáccsal való csúszásmentesítés áll. Ám ezek a természetes és környezetkímélő anyagok gyakran nem állnak rendelkezésre, így sok helyen útszóró sót vagy speciális hó- és jégmentesítő anyagot használnak. Ahol megoldható, ott a feleslegként keletkező, tüzelésből származó hamu a legkézenfekvőbb választás. A hatékonyságot mindenképp növeli, ha a friss hóréteg azonnal eltakarításra kerül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában