CSERHÁTSURÁNY/HERENCSÉNY

2018.12.23. 10:44

Újraéled a falusi pásztorjáték

A betlehemezés a karácsonyi ünnepkörhöz kötődő, az egész Kárpát-medencében ismert magyar népszokás, a legnépszerűbb paraszti misztériumjátékunk.

Sz. K.

A cserhátsurányi Horváth Marcella és Koplányi Bence, aki gyermekkorában maga is betlehemezett, a plébániával közösen felkarolták ezt a településükön egyébként szokásban lévő, ám kissé hanyatlásnak indult hagyományt és megújult lendülettel útjára indították.

Surányi és herencsényi 12–15 éves gyermekekből egy csapatot verbuváltak, akikkel karácsony előtt három napon keresztül járják a két falut. Adventi időszakban a templomban kihirdetik, hogy a betlehemezők látogatást tesznek annál, aki ezt szeretné. Az idősek és otthonukat nehezen elhagyni tudók számára ez különösen szívet melengető, sokan várják nagy szeretettel házaikba a pásztorjátékot előadókat. A szervezők pontos útvonaltervet készítenek, a szereplők házról házra járva eljátsszák a Jézus születéséről szóló történetet, cserébe sok finomságot, gyümölcsöket, édességet kapnak a háziaktól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában