Pásztó-Mátrakeresztes

2018.12.05. 16:52

Megújult út vezet a Nyugat-Mátrába

Címkék#útátadás

Újabb útszakasz öltött új köntöst megyénkben. Ezúttal a Pásztót, Galyatetővel és Mátraházával összekötő 1,8 kilométer hosszúságú út újult meg, amelyet hivatalosan szerdán adtak át.

Papp Bianka

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018-ban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül országosan több mint 526 kilométernyi út teljes körű felújítását indíthatta el. Ezen program egyik elemeként Nógrád megyében a Pásztó-Galyatető-Mátraháza összekötő út összesen több mint 1,8 kilométeren teljesen megújult.

Az ünnepélyes átadón Farkas Attila, Pásztó polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke beszédében kifejtette, hogy a Területi Operatív Program keretein belül több mint 2,6 milliárd forintot használtak fel szerte a megyében az utak felújítására.

– A vidék Magyarországának az élni akarását mutatja az, hogy megújulnak útjaink. Ahhoz, hogy fontos turisztikai célpontokat, vagy szolgáltatásokat elérjünk – mint például a Mátra – , elengedhetetlen az utak járhatósága – mondta el az elnök, aki azt is hozzátette, hogy a környéken élők életének meghatározó pontja a megépült útszakasz, hiszen az elkövetkezendő idők fontos, kérdése lesz az, hogy a fejlettebb térségek elszívó erejének hogyan tudnak a helyi közösségek ellenállni. Az újonnan kiépült közművel erre sokkal nagyobb a lehetőség.

Dr. Becsó Károly országgyűlési képviselő szerint a pásztóiaknak ez az út több mint egy műtárgy, ez egy ütőér.

– Ez az útszakasz önmagán túlmutat, hiszen lehetőséget, esélyt teremt számunkra. Amint talán önök is tudják, hamarosan várható a kormány részéről a bejelentés, amely szerint a Mátra hamarosan kiemelt turisztikai övezet lesz. Remélhetőleg ezt a jövőben mi nógrádiak is tudjuk majd kamatoztatni, amelyhez elengedhetetlen ez az út – mondta. Majd azt is kifejtette, hogy nagy örömére szolgál, hogy sorra újulnak meg különböző útszakaszok Nógrád megyében.

Becsó Zsolt, országgyűlési képviselő a tíz évvel ezelőtti állapotokra tért ki először:

– Ez alatt a tíz év alatt nagy utat tettünk meg és számtalan problémát sikerült megoldani, jelentős lépéseket tettünk meg annak érdekében, hogy itt Kelet-Nógrádban fejlesszük a közúthálózatot – mondta.

A képviselőtől azt is megtudtuk, hogy az elmúlt években több mint harmincöt milliád forintot fordítottak a közlekedés javítására, amelynek fontos eleme a 21-es számú főút fejlesztése, amelynek köszönhetően a térség bekerülhet az ország vérkeringésébe.

– Ezt az útszakaszt különösen fontosnak tartom, hiszen a mátrakeresztesi polgárok is megérdemlik, hogy tökéletes útszakaszon járhassanak. Térségünk fontos turisztikai fejlesztéseken esett át, megnőtt az érdeklődés Nógrád megye irányába, illetve kezd felértékelődni a mátrai turizmus. Úgy gondolom nagyon szoros összefüggés van a Mátra és megyénk között és ezt erősíteni kell, amelyhez a legfontosabb kapocs az út – zárta beszédét Becsó Zsolt.

Az ünnepélyes átadó végén Ürmössy Ákos, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád megyei igazgatója ismertette a beruházás részleteit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában