Idősek

2018.11.24. 07:42

Pásztón is megnyitja kapuit a Szenior Akadémia

A szépkorúak aktív és egészséges életmódját, az élethosszig tartó tanulást segíti az a programsorozat, amely hamarosan Pásztón is megnyitja kapuit.

Tóth-Nagy Orsolya

Fontos, hogy az emberek örömöt találjanak mindennapi életükben. Fotónk egy karancslapujtői focimeccsen készült

Fotó: Hegedűs Márk

Szenior Akadémia előadás-sorozat indul az ötven év felettiek számára a településen a Milton Friedman Egyetem szervezésében. A cél az idősebbek megszólítása és hasznos tudás átadása, hozzásegítve ezzel őket a sikeres és egészséges élethez. Szeretnék bátorítani és támogatni ezt a korosztályt, hogy aktív életet éljenek és törekedjenek az élethosszig tartó tanulása. Az egyetem több mint hét éve szervez ingyenes képzéseket a szépkorúak számára. December 4-én, kedden pedig Pásztón is megnyitja kapuit a programsorozat. Egészségesen és boldogan idősödni – mit tehetünk ötven év felett? címmel tart évnyitó előadást dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a program ötletgazdája.

– Az oktató felhívja a figyelmet a fizikai, lelki és szellemi állapot megőrzésének és javításának fontosságára, valamint felsorol számos módszert és lehetőséget – mondta lapunknak Oláhné Csákvári Gabriella, a Teleki László Könyvtár és Művelődési Központ igazgatója.

Hozzátette: a város számára fontos, hogy az idősek megtalálják a megfelelő kikapcsolódást, a hasznos időtöltést és kimozduljanak otthonról. Lényeges az is, hogy a hétköznapi élethez olyan tanácsokat kapjanak, amelyek segítik a mindennapjaikat.

Fontos, hogy az emberek örömöt találjanak mindennapi életükben. Fotónk egy karancslapujtői focimeccsen készült
Fotó: Hegedűs Márk

A 76 éves Kovács Béla már nagyon várja az előadásokat.

– Arra törekszem, hogy mindegyik programon részt vegyek, hiszen kiváló kikapcsolódási lehetőséget nyújt a velem egykorúaknak. Aktív életet élek, feleségemmel rendszeresen eljárunk különböző helyi eseményekre. A Szenior Akadémiának örülök, hiszen mindenki megtalálhatja azt a témát számára, amely közel áll hozzá – árulta el a pásztói szépkorú.

A kezdeményezést a helyi önkormányzat is támogatja.

– Olyan témák merülnek fel, amelyek az idős emberek napi életéhez kapcsolódnak, illetve segítséget nyújt nekik, hogy a mai rohanó és változó világban tudjanak alkalmazkodni a kor kihívásaihoz. Azok a szépkorúak pedig, akik az előadások mindegyikére ellátogatnak, kapnak majd egy oklevelet, hogy elvégezték – mondta Farkas Attila, Pásztó polgármestere, aki kifejezetten jónak tartja ezt a lehetőséget.

A jövőben számos előadással készülnek a programsorozatra, mindegyikre egy-egy egyetemről érkeznek előadók. A rendezvényeken szó esik majd például az időskori dep­resszióról, a gyászról, a felgyorsult világról, a sós és édes ételek fogyasztásáról időskorban, a problémák legfontosabb okairól is.

Nem teljesen újdonság egyébként Nógrád megyében a Szenior Akadémia, hiszen tavaly Bátonyterenyén indult elsőként útnak, amely a helyi önkormányzat támogatásával valósulhatott meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában