Figyeljünk egymásra!

2018.11.08. 19:57

Kékbe borult Salgótarján az autizmus világnapja alkalmából (fotók)

A Nógrádi Autizmus Alapítvány és az Abigél Közhasznú Egyesület idén tizedik alkalommal rendezte meg – a kék lufis sétával egybekötött – autizmus napi ünnepségét.

Papp Bianka

Salgótarjánban minden évben felhívják az emberek figyelmét az autizmusra. A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy gyakran az ismerethiány okozza az emberek idegenkedését a spektrumzavarral kapcsolatban. Idén a Múzeum téren gyülekeztek az érdeklődők, akik a beszédek után kék léggömbökkel a kezükben sétáltak keresztül a városon, egyenesen a Füleki úti Autista iskoláig, ahol uzsonnával várták őket a szervezők.

Mi is az autizmus?

Az autizmus egy olyan állapot, vagy más néven fogyatékosság, amely eltérő fejlődéshez vezet és egy egész életre szól. Többféle megjelenési formája van, amely lehet enyhe, de egészen súlyos is. Az autista emberek agya gyakran másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, mint a miénk. Számukra problémát jelent megérteni a közösség szabályait, gyakran mindent szó szerint értenek. Nehezen tudják leolvasni mások érzelmeit és bonyolult kifejezni a gondolataikat, ezért gyakran a magányba menekülnek, s egész életükben segítségre szorulnak.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere beszédében elmondta, hogy rendkívül fontos időről-időre felhívni az emberek figyelmét embertársaink problémáira.

– A közbeszédben és a társadalomban megjelenő téves elképzelések általában információhiányból fakadnak. A mentális zavarok miatt gyakran megváltozik az emberek megítélése. Fontos, hogy az autizmusra és annak fajtáira ne hibaként, ne rendellenésségként tekintsünk. Az, hogy másképpen gondolkoznak, bizonyos helyzeteket másként élnek meg, az nem ítélhető meg sem jobbként, sem rosszabbként. Próbáljuk megérteni – mondta el a polgármester, aki azt is hozzátette, hogy az ehhez hasonló események remek alkalmat kínálnak a tájékozódásra, a megismerésre.

Varga Gézáné, a Nógrádi Autizmus Alapítvány kuratóriumának elnöke magáról a fejlődési zavarról és az alapítvány munkájáról tájékoztatta a résztvevőket.

– A Nógrádi Autizmus Alalpítvány 1992-től végzi munkáját a megyében. Legfőbb feladatunknak azt tartjuk, hogy a megyében élő autisták oktatását és nevelését támogassuk, illetve segítsünk nekik beilleszkedni a társadalomba – fejtette ki Varga Gézáné, akitől azt is megtudtuk, hogy alapítványuk mindent megtesz azért, hogy együttműködjön az autisták problémáit felvállaló valamennyi egyéb szervezettel.

(Borítóképünket készítette: Ladóczki Balázs/ Nógrád Megyei Hírlap)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában