Salgótarján

2018.10.15. 19:27

Hétfőn helyére emelték az új besztercei hidat (fotók)

Ráemelték talpazatára a Beszterce-lakótelepi tó új, 16 méter hosszúságú acélhídját. Néhány kisebb munka azonban még szükséges ahhoz, hogy az arra járók birtokukba vehessék az új szerkezetet. Amennyiben minden a tervek szerint halad, ez október végére már meg is valósulhat.

Gerhát Karina

Fotó: B.L., NMH

Amint arról korábban már beszámoltunk, a Tóstrand melletti gyermektábor közelében lévő gyalogos fahíd 2017. augusztus 3-án összedőlt.

– A városvezetés azonnali döntése értelmében gyorsan megkezdődött annak előkészítése, hogyan lehetne mielőbb pótolni a salgótarjániak körében közkedvelt gyalogátjárót. Az új híd megépítésére – a tervezés költségeivel együtt – 15 millió forintot szavazott meg az önkormányzat. A Modern Városok Program keretében a tóstrandi sportkomplexum építésével egyidejűleg egyébként is tervben volt egy új, szélesebb átkelőhely megépítése – mondta el még a fahíd összedőlésekor portálunknakFekete Zsolt, Salgótarján polgármestere.

 

Tizenhat évig állt

A 2017. augusztus 3-án összedőlt hídról a Lórászkó Balázs által jegyzett, 2011-ben megjelent Gyalogos hidak Magyarországon című kiadvány azt írja: a műtárgy hossza 15,8 méter, szélessége 1,5 méter, felülete 23,7 négyzetméter. Az építmény helyén korábban is állt egy fahíd, de azt még a kilencvenes évek környékén lebontották. A hídfők ezután üresen álltak, közel egy évtizedig, amikor beemelték az íves faszerkezetet.

Az elképzelések szerint már korábban helyére került volna a Beszterce-lakótelepi tó új acélhídja, amikor azonban a hídfőnél elkezdték előkészíteni a szerkezet behelyezését, a műszaki ellenőr új, stabilabb betontalapzat kiépítését rendelte el. Véleménye szerint ugyanis a tartószerkezet sokkal lyukacsosabb szerkezetű, mint ami kívülről nézve várható volt. Emiatt új hídfőt kellett építeni, ami elbírja az acélszerkezetű hidat – tudta meg lapunk Molnár Károlytól, a településrész önkormányzati képviselőjétől, hogy miért késtek a munkálatok.

Hozzátette: a közelmúltban történt meg a gépi betonbontás, majd pedig a betonozás is. A már augusztus elejére elkészült acél hídszerkezetet pedig tegnap délután emelték rá az új talapzatra. A kompromisszumos megoldás miatt tehát csúszott a híd kihelyezése, azonban a beruházás 15 millió forintos költségét a módosítás nem növelte meg.

A várakozás közben folytatódott a tó környékének tavaly megkezdett látványosabb fejlesztése is. Néhány hónapja az új sétány mellé összesen 14 új pad is kikerült, amelyeken megpihenhetnek és gyönyörködhetnek a tó, valamint a táj szépségében az arra járók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában