Bickili a folyosón?

2018.09.10. 13:57

Lépcsőházi akadály: akár félmillió forint is lehet a bírság

Gyakran előforduló probléma, hogy az emeletes házak lépcsőházaiban akadályt jelentenek az ott tárolt kerékpárok, a lépcsőfordulóban nevelgetett, vagy egyszerűem csak túlméretes növények, vagy a lakásból kirakott bútorok. Jogszabályok is tiltják és szankcióval sújtják mindazokat, akik nem tartják be az előírásokat.

Szabó Rita

Kerékpár a korlátnál. A folyosókon, lépcsőházakban hagyott tárgyak akadályozzák a tűzoltók, a mentők munkáját, Fotó: L. B./N.M.H.

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

– A menekülési vagy a megközelítési útvonalat leszűkítő tárgyak nehezíthetik a beavatkozó tűzoltók munkáját és a bajba jutott emberek menekülését, menekítését – mondta el lapunknak Angyal Eszter, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Arborétum a társasházi folyosón

Baksai Tamás az egyik salgótarjáni emeletes ház lakója.

– Négyemeletes, lift nélküli társasházban lakom, így csak a lépcsőket tudjuk használni. A szomszéd korábban arborétumnak használta a szintjén lévő területet, emiatt többször is rászóltunk a lakóközösséggel, hogy számolja fel a „magánkertjét” még mielőtt az komolyabb problémát okozna. A kerékpárok voltak zavaró tényezők, de ez is meg lett szüntetve. Szerencsére felelősségteljes a lakók többsége – mondta.

A mentőknek szintén okozhatnak gondot a folyosókon tárolt tárgyak és növények, hiszen előfordulhat, hogy betegszállítás közben, hordággyal kell kerülgetni ezeket. További gondot okozhatnak a felújítási munkák.

Hozzátette: az állampolgárok egyre inkább jogkövető magatartásról tesznek bizonyságot Nógrád megyében, ez a hatósági szakterület rendszeres ellenőrzéseiből látszik. Mégis előfordul, hogy egy-egy felújítás alkalmával a bútorokat a menekülési útvonalat leszűkítve helyezik el, ezzel nemcsak a saját, hanem lakótársaik életét és testi épségét is veszélyeztetve. A vonatkozó szabályokat az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza, amely kimondja, hogy a menekülési útvonal szükséges szélessége általános esetben nem lehet kevesebb mint 1,10 méter, a mozgásukban korlátozott személyek elhelyezésére szolgáló helységekben 1,20 méter, a tömegtartózkodás céljára szolgáló helyiségek esetében pedig 1,65 méter.

A legfontosabb előírások egyike, hogy a menekülésre számításba vett közlekedőkön, lépcsőházakban éghető, robbanásveszélyes és tűzveszélyes anyagok és a menekülési útvonalat leszűkítő tárgyak nem helyezhetők el. Ez alól kivételt képeznek a beépített építési termékek a dekorációk, szőnyegek, falikárpitok és egyéb, nem tárolásra szolgáló tárgyak, amelyek az elhelyezéssel érintett fal vagy a padló felületének szintenként legfeljebb 15 százalékát fedik le. A menekülésre számításba vett közlekedőkben, nem füstmentes lépcsőházakban és a pinceszinti helyiségekben elhelyezett installációk, dekorációk, anyagok a hő- és füstelvezetés hatékonyságát sem ronthatják.

A folyosókon, lépcsőházakban hagyott tárgyak akadályozzák a tűzoltók, a mentők munkáját, Fotó: L. B./N.M.H.

A tűzvédelmi szabályok megszegése – menekülési útvonal leszűkítése, elektromos berendezések üzemeltetése, méretes bútor tárgy tárolása – pénzbírsággal is sújtható, melynek össze 60 ezer forinttól akár félmillióig terjedő összeg is lehet. Több szabálytalanság elkövetése esetén az egyes bírságok mértéke összeadódik, mindamellett, ha nem szüntetik meg a probléma és a veszély forrását, az újra és újra kiszabható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában